Cauzele apariției pietrelor la rinichi

by Cristian Dobre

De ce apar pietrele la rinichi? Rinichii sunt pietre de dimensiuni diferite care se formează în rinichi din anumite componente ale urinei. De obicei, sunt excretați în urină, dar uneori migrează spre tractul urinar, rezultând dureri bruște, extrem de ascuțite, numite „colică renală”. Nu piatra în sine este cea care doare, ci dilatarea tractului urinar.

O dietă prea săracă în calciu. Deoarece pietrele la rinichi sunt formate în mare parte din calciu, ne imaginăm că este suficient să consumăm alimente mai puțin bogate în calciu pentru a scădea riscul. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, persoanele care mănâncă o dietă bogată în calciu (de exemplu, produse lactate) suferă mai puțin de pietre la rinichi decât persoanele care își reduc aportul de acest nutrient. Pur și simplu pentru că oxalații (oxidanți prezenți în organism) care se leagă în mod normal de calciu în tractul digestiv, se vor lega de calciu în urină și astfel va declanșa formarea de pietre.

De ce apar pietrele la rinichi?

O dietă prea bogată în legume cu frunze. Iti place salata de spanac, rubarba si sfecla? Nimic decât alimente foarte sănătoase a priori, cu excepția faptului că aceste legume cu frunze sunt foarte bogate în oxalați. Iar când concentrația oxalaților este prea mare, aceștia se concentrează în urină și determină formarea de pietre.

O dietă prea bogată în sare. Știm că consumul excesiv de sare este nociv pentru sănătatea cardiovasculară. OMS recomandă, de asemenea, să nu depășească 5 g sare (echivalentul unei lingurițe) pe zi. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că aportul de sare este rău și pentru rinichi, deoarece atunci când aportul de sodiu crește, determină rinichii să excrete o cantitate mare de calciu, ceea ce crește riscul de pietre.

O dietă prea bogată în zinc. Pietrele se formează datorită cristalizării sărurilor minerale și acizilor, care sunt prezente în exces în urină. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din California, un nivel prea ridicat de zinc în organism ar putea declanșa cristalizarea altor elemente chimice – cum ar fi calciul – și, prin urmare, ar duce la formarea de pietre.

Prea mult ceai rece. Acidul oxalic, responsabil pentru formarea pietrelor la rinichi, se găsește în concentrații mari în ceaiurile reci. Pe vreme caldă, medicii recomandă consumul de suc de lămâie, ceea ce încetinește formarea de pietre.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments