Sensibilitatea dentară este o problemă neplăcută cu care se confruntă foarte mulți oameni. Medicul stomatolog Adrian Mina ne dezvăluie care sunt principalele ei cauze, dar și posibilitățile de tratament.
„Sensibilitatea dinților este tratabilă. De fapt, s-ar putea să descoperiți că folosirea pastei de dinți special concepute pentru dinții sensibili ajută. Cu toate acestea, aceste formule nu funcționează pentru toată lumea. Dacă sensibilitatea este extremă și persistă, asigurați-vă că vă adresați medicului dentist pentru o evaluare. Doar o vizită la medicul curant poate determina cea mai probabilă cauză a sensibilității dinților și cea mai bună soluție pentru situația particulară a fiecărui pacient”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
Te speli prea energic pe dinți
Uneori sensibilitatea dinților provine din periajul cu prea multă forță sau utilizarea unei periuțe de dinți cu peri tari. De-a lungul timpului, puteți afecta straturile protectoare ale dinților și puteți expune dentina și canaliculele dentinare microscopice care conțin terminații nervoase. Atunci când aceste tuburi sunt expuse la temperaturi extreme, alimente acide sau lipicioase, poate rezulta sensibilitatea și disconfortul dinților. Cea mai simplă soluție este să treceți la o periuță de dinți cu peri mai moi și să fiți mai blând la periaj.
Alimentele acide
Dacă este expusă dentina, alimentele acide, cum ar fi sosul de roșii, lămâia, grapefruitul, kiwi și murăturile, pot provoca durere. Evitarea acestor alimente vă poate ajuta să evitați orice disconfort al dinților.
Bruxismul, vinovat pentru sensibilitatea dentară
Chiar dacă smalțul dinților este cel mai puternic țesut din corp, bruxismul poate duce la abrazia patologica a lui. Procedând astfel, expuneți dentina dintelui, care conține canaliculele dentinare cu formațiuni nervoase. O vizită la medicul dentist ar fi utilă pentru realizarea unei gutiere care va împiedica abrazia dinților. Medicul va realiza o gutieră care este personalizată conform mușcăturii pacientului.
Pasta de dinți pentru albirea dinților
”Mulți producători adaugă substanțe chimice de albire a dinților la formulele de pastă de dinți. Iar unii oameni remarcă apariția sensibilității dupa folosirea pastei mai des decât alții. Dacă pasta de dinți conține agenți de albire, luați în considerare trecerea la una care nu-i conține”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Folosirea apei de gură mult prea des
La fel ca pasta de dinți pentru albire, unele ape de gură fără prescripție medicală conțin alcool și alte substanțe chimice care vă pot face dinții mai sensibili. Mai ales dacă dentina este expusă.
Boala parodontală, responsabilă pentru sensibilitatea dentară
Retragerea gingiilor, din ce în ce mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, ca semn de involuție fiziologică sau afectare parodontală, poate provoca sensibilitate dentară. Dacă boala gingivală sau gingivita este problema, medicul dentist va veni cu un plan pentru tratarea bolii de bază. Și poate sugera, de asemenea, o procedură pentru sigilarea dinților.
Depozite mari de placă bacteriană
”Scopul folosirii aței dentare și periajului este de a îndepărta placa care se formează pe dinți la minim o ora dupa periaj. O acumulare excesivă de placă poate provoca uzura smalțului dinților. Din nou, dinții pot deveni mai sensibili pe măsură ce își pierd protecția oferită de smalț. Soluția este să practicați zilnic o îngrijire dentară bună și să vizitați medicul dentist pentru igienizare la fiecare șase luni – sau mai frecvent, dacă este necesar”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
Procedură dentară
Este normal să experimentați o anumită sensibilitate după un tratament de canal radicular, o extracție sau plasarea unei coroane. Dacă simptomele nu dispar după un timp scurt, ar trebui să programați o altă vizită la medicul dentist, deoarece ar putea fi un semn de infecție.
Fractura unui dinte
Un dinte ciobit sau fisurat poate provoca dureri care depășesc sensibilitatea dinților. Medicul dentist va trebui să evalueze dintele și să decidă cursul corect al tratamentului, cum ar fi o coroană sau o extracție.
Existența cariei secundare la nivelul marginilor obturațiilor
”Pe măsură ce trece timpul, obturațiile se pot slăbi și se pot fractura sau modifica în jurul marginilor. Este ușor ca bacteriile să se acumuleze în aceste crăpături minuscule, ceea ce provoacă acumularea de acid și deteriorarea strucuturilor dentare. Asigurați-vă că vă adresați medicului dentist dacă observați acest tip de sensibilitate a dinților între vizite. În majoritatea cazurilor, umpluturile pot fi ușor înlocuite”, este de părere medicul stomatolog.
Sursa: csid.ro