Catina, cunoscuta sub numele stiintific (Hippophae rhamnoides) este un adevarat miracol al naturii. Se foloseste sub forma de ulei, suc, sirop, infuzie.
Stiai ca fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele? Mai mult, tinem cont de faptul ca fructele mai au in compozitie cantitati impresionante de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi, betacaroten, calciu, magneziu, sodiu, fier si tot complexul de vitamine B.
Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, dulceturi, lichioruri si diverse bauturi alcoolice.
Catina cu miere, medicament natural pentru stimularea imunitatii
La 100 g miere se adauga 50 g fructe de catina, se lasa la macerat 5-6 zile, apoi se administreaza doua linguri pe zi. Acest sirop preparat in casa intareste sistemul imunitar si protejeaza organismul impotriva racelilor.
Siropul de catina este eficient in tratamentul impotriva tusei, faringintei, fluidizeaza secretiile bronhice si indeparteaza oboseala.
Ce minuni mai poate face catina pentru sanatatea noastra? Ei bine, este un ajutor de nadejde in cazul afectiunilor oculare. Este o planta extraordinara datorita continutului ridicat de vitamine si minerale.
Catina previne imbatranirea pielii. Tinctura de catina este un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire. Bogata in substante nutritive, are proprietati cicatrizante si emoliente.
Afla ca are efecte benefice si in prevenirea afectiunilor cardiovascualare. Antioxidantii protejaza inima si vasele de sange si ajuta la scaderea colesterolului.
Uleiul de catina, un remediu naturist exceptional
Foarte apreciat este si uleiul de catina, fiind utilizat cu succes pentru afectiunile pielii (tesuturi distruse de rani, arsuri, eczeme, acnee, etc). Este folosit si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, anemiei, asteniei. In acelasi timp, uleiul de catina se foloseste cu rezultate foarte bune si in combaterea stresului.
Infuzia se prepara din 1-2 lingurite de fructe de catina peste care se adauga 250 ml apa fierbinte, se lasa la infuzat 15 minute si se filtreaza. Pentru o aroma deosebita se poate servi cu lamaie. Se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, cu 20 de minute inaintea meselor principale.
Este un ceai vitaminizant, ideal in anotimpul rece.
Sursa: alegesanatos.ro