Oamenii care mănâncă cu o furculiță mai mică consumă cu 21% mai puțină mâncare comparativ cu cei care mănâncă cu o furculiță mai mare, au arătat specialiștii de la universitatea din Utah.
1. Mestecă gumă!
Un studiu desfășurat de universitatea Wageningen și centrul de studii Nestle din Suedia a arătat că mestecatul prelungit influențează senzația de foame și sațietate.
În studiul lor, specialiștii au rugat participanții să mestece, dar nu să înghită, timp de 1 minut sau timp de 8 minute un anumit fel de mâncare. În tot acest timp, ambele grupe au fost alimentate printr-un tub introdus în stomac. 30 de minute mai târziu, fiecare persoană a primit un prânz de mâncare. La sfârșit, specialiștii au calculat cantitățile: persoanele care mestecaseră timp de 8 minute au mâncat cu 19% mai puțin comparativ cu cele care au mestecat 1 minut.
Așadar, dacă vreți ca senzația de sațietate să apară mai devreme, nu trebuie decât să mestecați o gumă cam cu jumătate de oră înainte de masă.
2. Un bol mai greu
Un alt studiu, de această dată desfășurat în Spania și Anglia, a arătat că greutatea vasului din care mâncăm influențează, de asemenea, senzația de sațietate. Participanților la studiu li s-a oferit un bol cu iaurt, pe care să îl mănânce. Cantitatea a fost aceeași pentru toți, din același fel. Cu toate acestea, o parte din participanți au mâncat dintr-un bol mai greu, iar alții dintr-un bol mai ușor. La final, cei care au avut bolul mai greu au raportat că iaurtul a fost mai delicios, savuros și dens și s-au săturat mâncând o cantitate mai mică de iaurt.
3. Alege furculița potrivită
Oamenii care mănâncă cu o furculiță mai mică consumă cu 21% mai puțină mâncare comparativ cu cei care mănâncă cu o furculiță mai mare, au arătat specialiștii de la universitatea din Utah. Potrivit acestora, cu cât trebuie să iei mai multe înghițituri, cu atât mai puțină mâncare consumi. În plus, alte studii au arătat că a mânca mai încet crește senzația de sațietate.
4. Mănâncă cu cealaltă mână
Specialiștii de la universitatea Southern California au descoperit că, dacă mănânci cu cealaltă mână (stânga, dacă ești dreptaci), te concentrezi exclusiv asupra mâncatului și consumi mai puțină mâncare decât dacă ai mânca în mod normal.
5. Mănâncă din farfurii mici
O echipă a universității Cornell a descoperit că oamenii mănâncă cu 31% mai multă înghețată atunci când o consumă dintr-un bol mai mare. Asta pentru că oamenii tind să termine ceea ce au în farfurie, indiferent dacă sunt sătui sau nu. Așadar, farfurii cât mai mici la masă!
6. Mananca putin ghimbir
Ghimbirul a fost legat de multe beneficii pentru sanatate. Acestea includ reducerea senzatiei de greata, durerii musculare, inflamatiei si nivelului glucozei din sange (glicemia). In mod interesant, cercetarile recente adauga un alt beneficiu la aceasta lista: reducerea senzatieid e foame. Potrivit healthline.comm un studiu a aratat ca simpla consumare a 2 grame de pudra de ghimbir, dulate in apa fierbinte, la micul dejun, a redus foamea pe care participantii au simtit-o dupa masa. Cu toate acestea, studiul a fost unul mic, asa ca este nevoie de mai multe cercetari inainte de a se ajunge la niste concluzii puternice.
7. Rasfata-te cu putina ciocolata neagra
Se crede ca gustul amar al ciocolatei negre ajuta la reducerea apetitului si la diminuarea poftei de ceva dulce. De asemenea, cercetatorii cred ca acidul stearic din ciocolata neagra poate sa ajute la incetinirea digestiei, contribuind la mentinerea senzatiei de satietate, scrie healthline.com. Interesant este ca simplul act de a mirosi ciocolata neagra produce acelasi efect. Un studiu a observat ca prin simpla mirosire a ciocolatei negre cu 85% cacao a redus atat apetitul, cat si hormonii responsabili de foame, la fel de mult ca in cazul consumului acestui tip de ciocolata.
8. Umple-ti „rezervoarele” cu apa
Daca bei apa, aceasta te poate ajuta sa reduci senzatia de foame pe care o ai inainte de mese. De asemenea, apa iti creste senzatia de satietate ce urmeaza dupa o masa si contribuie la scaderea in greutate. De fapt, studiile arata ca oamenii care beau doua pahare cu apa imediat inainte de o masa, mananca cu 22% mai putine alimente decat cei care nu au consumat deloc apa. Potrivit aceleiasi surse, oamenii de stiinta cred ca aproximativ 500 mililitri de apa sunt suficienti pentru a extinde stomacul cat sa trimita semnalele de satietate la creierul nostru. Interesant este de retinut si faptul ca daca iti incepi masa cu o supa, aceasta poate actiona in acelasi mod ca si apa: iti umple stomacul si il mareste.
9. Dormi suficient
Daca te bucuri de suficiente ore de somn de calitate, acestea te pot ajuta sa reduci foamea si te protejeaza de acumularea de kilograme nedorite. Studiile arata ca daca dormi prea putin, acest lucru iti poate creste foamea si apetitul cu pana la 24% si ca iti reduce nivelul unor hormoni responsabili de satietate cu pana la 26%. De asemenea, cercetarile arata ca indivizii care dorm mai putin de 7 ore pe noapte recunosc ca senzatia lor de satietate dupa micul dejun este cu 26% mai scazuta.
10. Mananca surse de acizi grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3, in special aceia care se gasesc in uleiurile de peste si de alge, au capacitatea de a creste nivelul leptinei, un hormon care joaca un rol important in reglarea apetitului si satietatii. O dieta bogata in acizi grasi Omega-3 poate, de asemenea, sa creasca senzatia de satietate dupa mese, cand caloriile sunt reduse, pentru scaderea in greutate a persoanei. Pana acum, efectele au fost observate doar la participantii obezi si supraponderali din cadrul unui studiu, asa ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a vedea daca acest lucru se aplica si persoanelor slabe.
Sursa: doc.ro