CATEVA REGULI PENTRU SERVIREA BAUTURILOR ALCOOLICE

by Andreea Radu

Orice masă festivă, plină de preparate culinare deosebite, este întotdeauna ”asortată” cu băuturi diverse, dar servirea acestora se face după anumite reguli, începând cu paharele în care sunt turnate aceste băuturi.
De obicei, la o masă festivă trebuie să existe cel puțin trei pahare — pentru apă, pentru vin și pentru aperitiv, acestea fiind așezate în fața farfuriei. Dacă aperitivul este servit în altă încăpere decât aceea în care este așezată masa, paharele vor fi puse pe o măsuță specială, alături de sticlele cu aperitiv — votcă, gin, rom, whisky, vermut, țuică, palincă.

În paharele de whisky se toarnă cam 1/3 din capacitatea lor, pentru a putea fi adăugate cuburi de gheață. Aperitivele se servesc la temperatura de 10-12 grade Celsius. Țuica se servește rece, iar lichiorurile la temperatura camerei. După folosire, paharele pentru aperitiv se strâng de pe masă.
La mesele festive, vinul nu se amestecă în niciun caz cu apă minerală, în tradiționalul șpriț. Pentru vin sunt indicate paharele cu picior, care se vor umple 2/3 din capacitate. În acest fel poate fi savurat ”buchetul” vinului. Vinul se toarnă cu mâna dreaptă, de către bărbați. Nu se ridică paharul de pe masă.
Vinurile dulci, cele spumante, vinurile albe demiseci, vinurile albe seci și cele roze se servesc la o temperatură între 5 și 10 grade Celsius, vinurile roșii ușoare la temperatură între 10 și 15 grade celsius, iar cele roșii tari, la temperatură între 15 și 18 grade Celsius.
Vinurile seci se servesc înaintea celor dulci, cele albe seci înaintea celor roșii, cele roșii înaintea celor albe dulci. Vinurile spumante de tip demisec, alb și roze se servesc de obicei spre finalul mesei. Șampania de obicei se servește odată cu desertul. Vinurile albe seci se servesc la pește. La friptură se servesc vinuri roșii.
Vinul se aduce la masă în sticla originală, excepție făcând vinul de cramă, care se aduce la masă în carafă.
Chiar dacă la mesele festive nu se bea de obicei bere, pentru persoanele care doresc această băutură, se vor pregăti pahare mari, tip sondă sau halbe. Paharul se ține ușor înclinat când se toarnă berea, pentru a nu se forma multă spumă. Berea trebuie să fie rece.
Șampania se servește, de asemenea, rece, de la gheață. Paharele de șampanie pot fi tip cupă sau înguste, dar ambele cu picior. Acestea vor fi aduse la masă pe o tavă.
Coniacul se servește la temperatura camerei, spre finalul mesei, de obicei odată cu cafeaua. Paharele pentru coniac sunt tip bol, cu picior scurt.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate