CATEVA MOTIVE PENTRU CARE E BINE SA CONSUMAM DOUA LINGURI DE SEMINTE DE SUSAN PE ZI

by Cristian Dobre

Istoria susanului ca medicament incepe cu aproximativ 4.000 de ani in urma, in timpurile Egiptului antic, Babilonului si Asiriei. Femeile din imperiul babilonian foloseau un amestec de miere si seminte de susan (halva) pentru a prelungi tineretea si frumusetea, iar soldatii romani mancau amestecul pentru forta si energie.

Susanul
este o planta din familia Pedaliaceae, cu flori de culoare alba, cu nuante de albastru ce se cultiva in India, Birmania si China, in Grecia si sudul Italiei. Semintele de susan vin intr-o gama variata de culori, de la alb la galben, rosu la albastru, violet sau negru, in functie de continutul nutritiv. Astfel, in timp ce susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, cel rosu este utilizat pentru lipsa de fier, iar din susanul negru se produce cel mai bun ulei utilizat in diferite scopuri medicinale.

Compozitia acestor seminte cu importanta terapeutica este de 5% apa, 50% grasimi, 25% carbohidrati si restul de 20% de proteine. Printre mineralele prezente in semintele de susan enumeram: calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, cupru si magneziu si vitaminele: B (B1, B2, B3, B5, B6),vitamina A, vitamina E, zinc, mangan, cupru si triptofan.

De asemenea, semintele de susan contin acid oleic si acid linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului cardiovascular.

Beneficiile semintelor de susan
Mancati zilnic doua linguri de seminte de susan. Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa. Iata cateva dintre beneficiile semintelor de susan:

Mai bogate in calciu decat laptele

1/4 cana de seminte crude de susan = 351 mg calciu.
1 cana lapte integral = 291 mg de calciu.
Laptele este acidifiant si semintele de susan sunt alcaline.
Calciul orgamic furniyat de semintele de susan este foarte bun pentru oase.

O buna sursa de proteine si minerale, mai ales cupru, zinc si mangan
Semintele de susan contin toti aminoacizii esentiali si ajuta la realizarea unor proteine complete.
Ele au mai multe proteine superioare decat majoritatea nucilor.
100 g de seminte de susan = 18 g de proteina (32% din valoarea zilnica recomandata).

Susanul este o excelenta sursa de cupru, furnizand 53% din aportul zilnic recomandat in doua linguri de tahine (facut din seminte de susan). Cuprul este un puternic antioxidant ce ajuta sistemul imunitar.

Stimuleaza digestia
Semintele de susan sunt bogate in fibre – lignanii, cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sanatos si un colon sanatos.

Ajuta in caz de poliartrita reumatoida
Un mineral important pentru sistemele anti-inflamatorii si antioxidante enzimatice, cuprul este cunoscut si pentru reducerea durerii si a umflaturilor asociate cu artrita. In plus, un studiu recent publicat in Jurnalul International de Boli Reumatice indica faptul ca semintele de susan ar putea fi chiar mai bune decat multe dintre medicamente daca suferiti de artrita la genunchi.

Cercetatori din cadrul Tabriz University of Medical Sciences au comparat eficacitatea semintelor de susan comparativ cu cea a medicamentelor nesteroidiene antiinflamatoare, o solutie comuna pentru osteoartrita la genunchi. Ei au descoperit ca semintele de susan au fost chiar mai eficiente, fara a avea vreun efect secundar.

Douazeci si cinci de participanti la studiu au luat 40 de grame de seminte de susan sub forma de praf in fiecare zi, in timp ce celalalt grup de 25 a primit doua doze de 500 mg de paracetamol de doua ori pe zi, impreuna cu 500 mg de glucozamina o data pe zi. Perioada de studiu a fost de doua luni.

Intensitatea durerii participantilor a fost masurata pe o scara de la unu la zece. Inainte de tratament, grupul care s-a tratat cu susan avea o intensitate medie a durerii de 9,5. Dupa perioada de doua luni, aceasta a scazut remarcabil la 3,5. Pentru cei pe regimul medicamentos, intensitatea durerii a scazut mai modest, de la 9 la 7.

Pentru cei care au artrita la genunchi, ar fi nevoie – potrivit studiului – de aproximativ patru linguri de seminte de susan pe zi. Puteti imbunatati digerarea semintelor prin macinarea lor cu un mojar cu pistil sau prin utilizarea uneii rasnite de cafea boabe.

Ajuta la prevenirea diabetului
Datorita magneziului si altor elemente nutritive, susanul, si mai ales uleiul de susan, s-a demonstrat ca este eficient in combaterea diabetului. Un studiu publicat in 2011 in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca uleiul de susan imbunatateste eficienta medicamentelor antidiabet. Un alt studiu a concluzionat ca inlocuirea uleiului comestibil clasic cu cel de susan ajuta in cazul diabeticilor hipertensivi.

Accelereaza arderile
Pentru ca sunt bogate in minerale, fibre si vitamine, semintele de susan sunt esentiale in mentinerea siluetei. Sunt recomandate mai ales in curele de slabire intrucat va pregatesc corpul pentru efort si va dinamizeaza organismul. In plus, continutul de mangan din semintele de susan accelereaza arderea gradimilor, prevenind ingrasare si reducand pofta de dulce.

Reduce tensiunea arteriala si ajuta inima
Potrivit studiului de mai sus, s-a demonstrat ca uleiul de susan scade tensiunea arteriala. In plus, magneziul din semintele de susan ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale. Mai mult, stimuleaza sanatatea inimii prin prevenirea leziunilor aterosclerotice. Un antioxidant si antiinflamator din semintele de susan, cunoscut sub numele sesamol, ce are proprietati antiaterogene – previne depunerea grasimilor pe artere, imbunatatind astfel sanatatea cardiovasculara.

Ajuta la regenerarea pielii si nu numai
Consumati seminte de susan pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa. Susanul este plin de zinc, un mineral esential pentru producerea colagenului, care da pielii elasticitate. Zincul ajuta, de asemenea, la refacerea tesuturilor deteriorate din organism. Uleiul de susan este de asemenea cunoscut ca un calmant pentru arsurile de pe piele.

Ajuta dantura
Unul dintre avantajele cele mai importante oferite de semintele de susan si uleiul de susan este legat de eliminarea placii dentare si cresterea sanatatii orale. Uleiul de susan poate ajuta chiar si la albirea dintilor.

Protejeaza impotriva radiatiilor
De asemenea, potrivit unor studii, sesamolul protejeaza impotriva efectelor provocate de radiatii. Mai mult, s-a dovedit ca sesamolul poate prelungi viata la soarecii suspusi radiatiilor, in parte prin prevenirea deteriorarii intestinelor si splinei.

Previne cancerul
Semintele de susan contin un compus anti-cancer numit fitat, care se regaseste si in alte plante, dar magneziul din semintele de susan are la randul sau proprietati anti-cancer. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca riscul de tumori colorectale scade, gratie susanului, cu 13%.

Cum se pastreaza semintele de susan
Susanul contine grasimi nesaturate, asa ca este mai bine sa fie depozitat intr-un loc intunecos si racoros, intr-un recipient etans, pentru a evita rancezirea.

Depozitate adecvat, semintele uscate raman in general proaspete pentru cateva luni.
Intotdeauna depoziteaza semintele albe decorticate in frigider. Semintele albe de susan nu mai au coji, care contin 2-3% acid oxalic ce poate interfera cu absorbtia de calciu si confera un gust amar.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate