CATEVA CONCLUZII DE LA EURO

by webeditor

S-a tras cortina peste faza grupelor la Euro 2016, astfel că pot fi trase câteva concluzii după disputarea a 36 de meciuri.
Prima dintre acestea ar fi că granzii Europei nu mai sunt atât de înspăimântători ca în trecut. Se poate juca împotriva lor fără riscul de a te face de râs. A dovedit-o până și România în meciul cu Franța, când a pierdut abia în minutul 89, pentru ca Albania să fie învinsă de țara gazdă în prelungiri. Dubla campioană en titre Spania nu a terminat șefă de promoție în Grupa D, la fel ca și Anglia în Grupa B, în vreme ce Germania a fost egala Poloniei în Grupa C. Să nu mai vorbim de Portugalia lui Cristiano Ronaldo, care s-a chinuit să prindă locul 3 într-o grupă în care pornea ca mare favorită.
În al doilea rând, avem două echipe, Croația și Belgia, care bat la ușa marilor puteri, dorind drepturi egale de expunere și influență. Ambele au o generație de jucători care a făcut pasul spre maturitate, în vreme ce valoarea intrinsecă este una de invidiat.
Există apoi un grup de echipe care aspiră la un alt statut decât cel de surpriză plăcută. Țara Galilor i-a luat fața Angliei, Polonia a avut același parcurs cu al Germaniei, în vreme ce Elveția a stat în coasta Franței.
Avem parte și de două revelații la acest Campionat European, Ungaria și Islanda, care au terminat pe primele două locuri în Grupa F. Văzută la începutul competiției de specialiști drept a doua cea mai slabă echipă de la turneul final, Ungaria germanului Bernd Storck a arătat un fotbal plăcut ochiului, în vreme ce Islanda a speculat la maximum calitățile sale, forță și disciplină.
Tot din categoria echipelor care și-au depășit condiția fac parte Irlanda de Nord, Irlanda și, nu în ultimul rând, coșmarul Tricolorilor, Albania, națională care a ratat prezența în optimi, dar care a demonstrat că poate fi o nucă greu de spart pe viitor.
În schimb, printre formațiile care au dezamăgit se află Rusia, care nu arată deloc bine înaintea Campionatului Mondial pe care îl va găzdui în 2018 și care va fi următorul pol de atracție atât pentru microbiști, cât și pentru pasionații de pariuri sportive. De asemenea, la capitolul dezamăgiri se numără Austria, formație care a avut un parcurs excelent în preliminarii, cu nouă victorii și un egal, marcând 22 de goluri și primind cinci, Suedia lui Zlatan Ibrahimovic, o echipă de o impotență alarmantă, Cehia, dar și semifinalista din 2008, Turcia, o echipă care a plătit scump pentru atitudinea resemnată a jucătorilor săi din primele două partide.
În privința României, se poate vorbi de dezamăgire numai în raport cu orizontul de așteptări al suporterilor români, întrucât la nivel european Tricolorilor nu li se dădeau prea multe șanse în Grupa A. Totuși, când te gândești că o victorie contra Albaniei ne-ar fi dus fără probleme în optimi, parcă îți vine să nu le urezi vacanță plăcută nici jucătorilor, și nici lui Anghel Iordănescu.

Facebook Comments