Câteva beneficii ale consumului de vinete

by Cristian Dobre

Sunt orginare din India de Sud și Sri Lanka și se cultivă intens de mai bine de 1.500 de ani. În afară de apă, conțin multe vitamine și minerale, care sunt extrem de benefice organismului uman.

Ca să trecem rapid în revistă câteva dintre efectele benefice ale vinetelor, vă spunem că, prin conținutul lor, vinetele îți potolesc foamea și setea, dar au şi efecte benefice asupra organismului.

Ce conțin:

● 92 % apă;

● 4% carbohidrați;

● 1,3% fibre;

● 1,3% proteine;

● săruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, mangan,molibden, cupru), vitamine (K, B1, B3, B5, B6 și C) și fitonutrienți (acidul clorogenic, nasuninul și alți 12 antioxidanți).

O porție de 100 de grame de vinete are doar 20 kilocalorii și înseamnă 11% din doza zilnică recomandată de fibre

Mănânci vinete? Iată ce efecte au asupra organismului tău

Conțin vitamine și minerale esențiale organismului uman. Spre exemplu, vitaminele B1, B3, B5 și B6 sunt esențiale pentru metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.

Protejează creierul. De „vină” este nasuninul din compoziția lor, care împiedică „atacul” radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. Complexul de vitamine B te ajută să faci față stresului și îți conferă o stare psihică bună, la asta contribuind și soroparonul și scopoletina din conținutul vinetelor.

Te ajută să slăbești și-ți protejează tractul digestiv. Conținutul bogat în apă le face să fie un foarte bun aliment diuretic, iar fibrele din ele îți dau senzația de sațietate și-ți ușurează tranzitul intestinal, protejându-te și de cancer de colon.

Previn cancerul, inflamațiile și bolile cronice. Vitaminele A și C îți întăresc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care protejează organismul împoriva infecțiilor bacteriene, este un puternic antimutagen, împiedicând celulele sănătoase să devină cancerigene. Totodată, nasuninul împiedică hrănirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.

Scad nivelul colesterolului, atât din sânge cât și cel din pereții arteriali, ceea ce te protejează de bolile cardiovasculare și de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorită nasuninului. Totodată, acesta repară daunele ADN-ului, încetinește procesul de îmbătrânire și împiedică organismul să absoarbă mai mult fier decât are nevoie. Importantă e și vitamina K, cea care împiedică formarea cheagurilor de sânge.

 

 

Sursa: doctorulzilei.ro

Facebook Comments