Putem spune ca societatea din zilele noastre functioneaza pe doua tipuri de combustibil: petrol si cafea. Cei mai multi oameni beau cafea inca de la prima ora a diminetii, pentru a-si alimenta trupul cu energie, scrie lifehack.org. Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca bautura noastra preferata are o latura mai putin benefica. Cafenelele si restaurantele adauga in mod constant noi arome bogate in zahar si substante artificiale in preparatele pe baza de cafea. Acest lucru poate contribui la obezitate si un risc crescut de diabet.
De asemenea, consumul unei cantitati prea mari de cafea poate afecta calitatea somnului, distrugand ceasul intern. Cercetatorii de la centrul „Sleep Disorders & Research Center” din SUA au efectuat un studiu pentru a vedea modul in care cofeina perturba somnul atunci cand este consumata in momente diferite ale zilei. Acestia au urmarit 12 persoane, barbati si femei, care consumau in mod regulat cantitati moderate de cafea. In timpul studiului, acestia si-au mentinut rutina de somn, orele de culcare variind de la 21:00, la ora 1:00, iar trezirea de la 6:00 la 9:00. Participantilor li s-a administrat o doza fixa de cofeina, cu intervale cuprinse intre 20 de minute si 6 ore inainte de culcare, introducand si efectul placebo pentru unii participanti.
Apoi,cercetatorii au monitorizat obiceiurile de somn ale acestora. Cafeaua a avut un efect semnificativ asupra tulburarilor de somn, calitatea acestuia fiind diminuata in mod semnificativ. Chiar si atunci cand s-a consumat cofeina cu 6 ore inainte de culcare, participantii au experimentat tulburari de somn. Totusi, specialistii sunt de parere ca desi cafeaua ar putea afecta somnul, asta nu inseamna ca ar trebui eliminata complet. Exista o serie de avantaje legate de consumul cafelei. Pastrarea in alerta a creierului este unul dintre principalele motive. Asa ca ar trebui sa ne concentram pe cum si cand bem cafea in timpul zilei. Iata cateva reguli pentru gestionarea consumului de cafea:
Beti ultima cafea inainte de ora 14:00
Corpul are nevoie de timp pentru a elimina cofeina. Daca aceasta este consumata dupa ora 14:00, poate provoca probleme de somn, chiar daca uneori oamenii nu sunt constienti de acest lucru si multi considera ca in ceea ce-i priveste nu are efectul obisnuit. Consumul de cafea sau o alta bautura puternic cofeinizata (bauturi energizante, de exemplu), iti va intrerupe somnul, lucru pe care il vei simti siguranta in dimineata urmatoare.
Limitati consumul de cafea la maximum 4 cesti
Adultii nu ar trebui sa consume mai mult de 400 miligrame de cofeina pe zi, ceea ce echivaleaza cu aproximativ patru cesti de cafea. Prea multa cofeina cauzeaza anxietate si nervozitate. Pe termen lung, consumatorii pot dezvolta dependenta de cofeina.
Alege corect dimensiunea canii de cafea
Similar cu modul in care nutritionistul ne recomanda sa nu ne umplem farfuria cu mancare, la fel se intampla si cu dimensiunea canii. Alege o ceasca mai mica in detrimentul uneia mari sau a unei cani. Asa vei avea impresia ca bei mai multa cafea de-a lungul unei zile, mai ales daca esti genul care are nevoie de o cantitate mai mare de cofeina si consumi mai multe cani in 24 de ore.
Sursa: sanatate.bzi.ro