CAT TREBUIE SA DORMIM CA SA NU NE TREZIM OBOSITI

by Cristian Dobre
Multi dintre noi ne trezim dimineata cu ajutorul alarmei, insa se mai intampla cateodata sa ne trezim cu o ora sau doa inainte, iar de cele mai multe ori cand se intampla acest lucru suntem obositi toata ziua. In dimineti de acest fel, avem doua optiuni: ne ridicam din pat si incepem ziua mai devreme sau ne culcam la loc. Insa care este alegerea cea mai buna daca nu vrem sa fim obositi in restul zilei?

Medicul Timothy Morgenthaler ofera raspunsul la aceasta intrebare, sugerand sa ne intrebam in primul rand daca somnul de care am avut parte ne este de ajuns. Majoritatea adultilor au nevoie de sapte sau opt ore intr-o noapte, potrivit Institutului National de Sanatate, potrivit gandul.info. Daca ati dormit destul si va treziti inainte sa sune alarma, aceasta ar putea fi o reactie naturala a corpului prin care va anunta ca nevoia de somn a fost sdatisfacuta si ca va puteti incepe ziua. Morgenthaler spune ca cea mai buna situatie este cea in care va puteti trezi natural, fara o alarma.

Pe de alta parte, daca va treziti devreme, dupa doar cateva ore de somn, cel mai probabil ar trebui sa incercati sa mai dormiti.  Daca va treziti prea devreme, pierdeti din somnul REM, o etapa a somnului caracterizata prin miscari oculare rapide sub pleoapele inchise. Visele apar doar in aceasta faza, iar fiecare persoana are pe parcursul unei nopti in care doarme, intre 3-5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore si variaza ca durata. Un episod de somn REM poate dura intre 5 minute si o ora. Din durata totala a unui somn, aproximativ 20% reprezinta stadiul REM de somn. Mai mult decat atat, in acest stadiu al somnului primim energia necesara pentru a functiona in timpul zilei.
In general, acest timp de somn apare intre orele 3 si 7 dimineata, prin urmare daca va treziti intre orele acestea si nu ati dormit cel putin sapte ore, cel mai probabil veti fi obosit in timpul zilei, scrie The Independent.

 

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments