Doua portii de nuci pe saptamana sunt asociate cu scaderea riscului de deces din pricina bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu recent facut public la Congresul Mondial de Cardiologie. Nucile proaspete crude sunt cele mai sanatoase.
Consumul regulat de nuci reduce cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o alimentatie an care acestea sunt prezente doar o data pe saptamana, scrie Press Association, preluata de agerpres.ro. „Nucile sunt o sursa buna de grasimi nesaturate si contin o cantitate mica de grasimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli si polifenoli, benefici pentru sanatatea inimii“, a declarat autorul principal al studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetari Cardiovasculare din Iran.
Potrivit acestuia, studiile europene si americane au asociat nucile cu protejarea sanatatii cardiovasculare, insa exista dovezi limitate din regiunea din estul Mediteranei. Cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci si riscul de boli cardiovasculare si deces la populatia iraniana. La studiu au participat 5.432 de adulti de 35 de ani sau peste aceasta varsta, fara un istoric de boli cardiovasculare, alesi la intamplare din zone urbane si rurale. Cercetatorii au evaluat consumul de seminte si nuci – inclusiv migdale, fistic, alune si nuci obisnuite – in 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut.Participantii sau membrii familiilor lor au fost intervievati la fiecare doi ani pana in 2013 pentru a se observa aparitia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost inregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare si 458 de decese din orice cauza. Potrivit Societatii Europene de Cardiologie, se recomanda consumul a 30 de grame de nuci nesarate pe zi, in cadrul unei alimentatii sanatoase, cu precizarea ca densitatea calorica a acestora este ridicata. „Nucile proaspete crude sunt cele mai sanatoase“, a punctat Mohammadifard. Aceasta pentru ca grasimile nesaturate pot oxida in cazul nucilor vechi acestea devenind astfel daunatoare, a mai spus specialistul.
Sursa: sanatate.bzi.ro