Cât de nociv este clorul folosit la curățarea piscinelor

by Dana B.

Odata cu venirea verii, gandul ne zboara mai mult ca oricand la apa, piscina si relaxare. Tuturor ne place sa ne balacim si sa ne racorim vara la piscina. Este deja stiut faptul ca apa are un rol important asupra corpului. Cu atat mai mult inotul, care este benefic atat adultilor, cat si copiilor. Actioneaza atat asupra fizicului, tonificand toate grupele musculare, cat si a psihicului, deoarece revigoreaza trupul si mintea, remarca adevarul.ro.

Exista insa, si un aspect mai putin placut al baii in apa din piscina: clorul din apa. Clorul este un agent chimic utilizat pentru dezinfectarea apei din piscina. Se foloseste in piscine sportive, in parcuri acvatice si in apele balneare. Partea mai putin placuta este ca folosirea clorului nu doar ca omoara bacteriile prezente in apa, dar afecteaza si bacteriile bune de pe pielea noastra. Ca urmare, pielea este agresata si se deshidrateaza. Atunci cand pielea este supusa actiunii clorului pentru perioade foarte lungi de timp, este posibila o imbatranire precoce a pielii. Clorul, de fapt, grabeste uscarea epidermei care, pe termen lung, duce la formarea de riduri. Persoanele cele mai afectate sunt cele care au o piele uscata sau sensibila. Nici acasa nu suntem feriti de prezenta clorului in apa, dar e drept, in cantitati mult mai mici. Daca obisnuiesti sa faci dusuri fierbinti, afla ca nu sunt indicate, deoarece aburii din apa fierbinte contin clor, pe care astfel, il inhalam mult mai usor. in plus, apa fierbinte accentueaza deshidratarea pielii.

Pielea uscata: clorul modifica pH-ul epidermei, expunand-o la agresiunile agentilor externi. Filmul hidrolipidic – bariera de grasime care protejeaza pielea – este redusa din cauza utilizarii abundente a dezinfectantului in piscine. in acest fel, suntem mai expusi riscului de dezvolta infectii fungice.

Iritarea pielii: daca dupa o scufundare in piscina exista o mancarime puternica si apar pete rosii, este posibil ca aceasta sa fie o iritare cauzata de clor. Daca apar simptome precum arsura in ochi, tuse uscata sau astmatica, aceasta poate fi o alergie la clorul de la piscina. Dermatita provocata de clor: simptomele acestei afectiuni sunt – inrosirea pielii, eruptii cutanate, mancarimi intense si, in cele mai grave cazuri, exfolieri ale pielii.

Dupa fiecare baie in piscina este foarte important sa iti hidratezi corpul si tenul. in primul rand, trebuie sa consumi 8 pahare de apa pe parcursul unei zile. Aceasta este hidratarea dinspre interior. Cat priveste hidratarea dinspre exterior, pentru pielea fetei, dar si a corpului, este recomandat sa folosesti produse cu rol de protectie impotriva deshidratarii, dar si impotriva efectelor negative cauzate de prezenta clorului in apa. Cele mai delicate parti, cum ar fi fruntea, pot suferi eczeme, roseata si deshidratare.

Pentru a proteja pielea de efectele negative ale clorului din piscina, trebuie sa urmezi cateva sfaturi simple. Mai intai, e absolut necesar sa faci un dus inainte de a intra in piscina. Astfel, pielea absoarbe apa curata si, cel putin pentru o vreme, nu poate absorbi continutul de clor. E o masura – bariera. in plus, dusul curata transpiratia de pe piele. Clorul, in contact cu amoniacul continut in transpiratia noastra, produce o substanta numita cloramina. Acesta din urma este destul de iritanta si poate provoca reactii alergice persoanelor cu un fond alergic.

La fel de important este sa faci dus si imediat dupa ce ai iesit din piscina. in acest fel, toate resturile de clor prezente pe piele sunt imediat eliminate. Pentru a nu deteriora in continuare filmul hidrolipidic prezent pe piele – si deja redus din cauza clorului – se recomanda un gel de dus (sau o spuma) cu o actiune delicata asupra corpului.

„Dupa baia in piscina este bine sa se foloseasca un ulei de corp cu rol anti-imbatranire, ce furnizeaza pielii vitamine, minerale si aminoacizi. Pielea este hranita in profunzime, hidratata si placuta la atingere. Esentele de Vanilie si Rooibos vor rasfata simturile si vor face din acest ritual de ingrijire un adevarat tratament SPA.”, recomanda Nicoleta Ion, trainer Repêchage Romania.

Soarele are efecte grave asupra pielii daca exageram cu statul la plaja si nu ne protejam. Razele soarelui afecteaza vasele mici de la suprafata pielii, aceasta se inroseste si se usuca foarte mult. Apar iritatiile, iar in cazul fetei – ridurile. Tot soarele poate duce la aparitia pistruilor. Persoanele care stau foarte mult la soare imbatranesc prea repede, deoarece pielea sufera.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments