Castravetele amar (Momordica charantia) contribuie la reglarea glicemiei, ceea ce îl face util în tratamentul diabetului, ajută la scăderea colesterolului și are proprietăți anticanceroase, potrivit unor cercetări recente.
Castravetele amar, cunoscut și sub numele de tărtăcuță sau Momordica charantia, este o plantă agățătoare tropicală înrudită îndeaproape cu dovlecii, dovleceii și castraveții obișnuiți. Este cultivat în întreaga lume pentru fructele sale comestibile, care sunt considerate de referință în multe tipuri de bucătărie asiatică.
De asemenea, castravetele amar pare să le fie de folos persoanelor care sunt la dietă, deoarece are foarte puține calorii. În plus, se pare că extractul de castravete amar sub formă de supliment are proprietăți de ardere a grăsimilor.
Pe lângă aroma sa intensă și aspectul distinct, castravetele amar a fost asociat cu mai multe beneficii impresionante pentru sănătate. Care sunt acestea?
Castravetele amar este bogat în vitamina C
Castravetele amar este o sursă importantă de mai mulți nutrienți-cheie. 100 g de castravete amar crud au aproximativ 20 de calorii, 4 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre, 93% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 44% din DZR de vitamina A și 17% din DZR de folați.
Castrevetele amar este deosebit de bogat în vitamina C , un micronutrient important implicat în prevenirea anumitor boli, în formarea oaselor și vindecarea rănilor. De asemenea, este bogat în vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi, care susține sănătatea pielii și acuitatea vizuală. De asemenea, conține folați, esențiali pentru creștere și dezvoltare, precum și cantități mai mici de potasiu, zinc și fier.
Acest fruct este o bună sursă de catechine, acid galic, epicatechine și acid clorogenic, compuși antioxidanți puternici care contribuie la protejarea celulelor împotriva deteriorării.
Castravetele amar poate ajuta la reducerea zahărului din sânge
Datorită proprietăților sale medicinale puternice, castravetele amar este folosit de multă vreme de populațiile indigene din întreaga lume, pentru a ajuta la tratarea problemelor asociate cu boala diabetică¹. În ultimii ani, mai multe studii de mică dimensiune au confirmat rolul acestui fruct în controlul glicemiei.
Un studiu de 3 luni la care au participat 24 de adulți cu diabet zaharat a arătat că administrarea a 2.000 mg de exract de castravete amar scade zilnic glicemia și hemoglobina A1c, un test utilizat pentru a măsura controlul zahărului din sânge pe parcursul a trei luni. Un alt studiu² efectuat pe 40 de persoane cu diabet a constatat că administrarea a 2.000 mg pe zi de extract de castravete amar timp de 4 săptămâni a dus la o reducere modestă a nivelului de zahăr din sânge. Mai mult, suplimentul cu castravete amar a scăzut semnificativ nivelul fructozaminei, un alt marker al controlului zahărului din sânge pe termen lung.
Se presupune că extractul de castravetele amar îmbunătățește modul în care zahărul este utilizat în țesuturi și stimulează secreția de insulină, hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, studiile realizate pe oameni sunt puține. Ar fi necesare studii extensive, de mai bună calitate, pentru a înțelege impactul castravetelui amar asupra nivelul de zahăr din sânge la populația generală.
Castravetele amar ar putea combate cancerul
Cercetările sugerează că acest fruct conține anumiți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului. De exemplu, un studiu³ în eprubetă a arătat că extractul de castravete amar a fost eficient pentru eliminarea celulelor canceroase la nivelul stomacului, colonului, plămânilor și în zona nazofaringiană.
Un alt studiu în eprubetă a avut rezultate similare, raportând că extractul de castravete amar a blocat creșterea și răspândirea celulelor canceroase la nivelul sânului, contribuind, de asemenea, la eliminarea celulelor canceroase. Aceste studii au fost efectuate folosind cantități concentrate de extract de castravete amar pe celule individuale dintr-un laborator.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili mai precis și modul în care castravetele amar poate afecta creșterea și dezvoltarea cancerului la om atunci când este consumat în cantitățile normale găsite în alimente.
Castravetele amar ar putea scădea nivelul colesterolului
Nivelurile ridicate de colesterol pot determina acumularea plăcii de aterom în vasele de sânge forțând inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele și crește riscul de boli cardiovasculare. Mai multe studii efectuate pe animale au arătat că fructul poate scădea nivelul colesterolului pentru a sprijini sănătatea generală a inimii.
În cadrul unui studiu efectuat pe șobolani care aveau o dietă cu colesterol ridicat, s-a observat că administrarea extractului de castravete amar a dus la scăderi semnificative ale nivelului de colesterol total, de LDL (colesterolul rău) și de trigliceride.
Un alt studiu a menționat că șobolanilor cărora li s-a administrat un extract de castravete amar li s-a redus semnificativ nivelul de colesterol în comparație cu al celor cărora li s-a administrat un placebo. Dozele mai mari de castravete amar au dus la cea mai mare scădere a colesterolului.
Totuși, cercetările actuale privind potențialele proprietăți de reducere a colesterolului ale castravetelui amar sunt limitate în mare parte la studii pe animale, folosind doze mari de extract. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă aceleași efecte se petrec și la oameni, inclusiv la cei care care consumă acest tip de castravete ca parte a unei alimentații echilibrate.
Ce efecte secundare are castravetele amar
Când este consmat cu moderație, castravetele amar poate fi un adaos sănătos și hrănitor la alimentația obișnuită. Cu toate acestea, consumul de cantități mari de castravete amar sau administrarea excesivă de suplimente cu castravete amar pot fi asociate cu mai multe efecte adverse.
S-a constatat că excesul de castravete amar este asociat cu diaree, vărsături și dureri de stomac. De asemenea, acest supliment nu le este recomandat femeilor însărcinate, deoarece efectele sale pe termen lung asupra sănătății nu au fost studiate pe scară largă.
Datorită impactului său asupra zahărului din sânge, e indicat să ceri sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu castravete amar, mai ales dacă iei orice medicamente pentru reducerea zahărului din sânge sau dacă suferi de diverse afecțiuni, acute sau cronice. Dacă medicul îți permite să iei suplimente cu castravete amar, e important să nu depășești dozele indicate.
Sursa: doc.ro