Imobilele din zona istorică a oraşului Sanaa din Yemen, înscrisă în Patrimoniului Mondial UNESCO, se prăbuşesc din cauza ploilor torenţiale după luni de inundaţii şi furtuni care devastează o ţară zdruncinată deja de război, penurie de alimente şi măcinată de boli, informează Reuters luni.
Casele din chirpici în culorile distinctive maro şi alb din cartierele istorice ale oraşului Sanaa, datând dinaintea secolului al XI-lea, se află de mult timp în pericol din cauza conflictului din zonă şi a neglijării.
Locuinţa lui Muhammad Ali al-Talhi, un rezident al oraşului, s-a prăbuşit parţial vineri în urma ploilor torenţiale care au lovit Sanaa, iar membrii familiei – şase femei şi şase copii – au rămas fără un acoperiş deasupra capului.
”Tot ce am avut este îngropat”, a spus acesta înconjurat de moloz şi noroi, solicitând sprijin pentru găsirea unui adăpost.
Aqeel Saleh Nassar, directorul adjunct al Autorităţii pentru conservarea oraşelor istorice, a afirmat că oamenii din ziua de azi nu mai întreţin aceste clădiri vechi ca în trecut, iar efectul este apariţia crăpăturilor şi şubrezirea construcţiei.
Circa 5.000 dintre clădirile înalte din oraşul vechi au spărturi în acoperiş, iar în cazul a 107 dintre acestea, acoperişurile s-au prăbuşit, a spus el. Autoritatea a colaborat cu UNESCO şi alte fonduri pentru conservarea unora dintre aceste construcţii.
Sezonul ploilor torenţiale de anul acesta, extrem de intens, care începe la jumătatea lui aprilie şi durează până la începutul lui septembrie, a înrăutăţit ceea ce ONU a descris ca fiind cea mai gravă criză umanitară din lume.
Cinci ani de război au dus la moartea a peste 100.000 de persoane, iar 80% din populaţie este dependentă de ajutoare, milioane de oameni fiind în pragul foametei.
În plus faţă de noul coronavirus, despre care se crede că se transmite în mare parte nedetectat, ploile torenţiale contribuie la răspândirea unor boli precum holera, febra dengue şi malaria.
Rebelii Houthi, sprijiniţi de Iran, care controlează Sanaa după înlăturarea de la putere a guvernului din Yemen recunoscut la nivel internaţional, la sfârşitul anului 2014, au făcut apel în această săptămână la UNESCO pentru a salva patrimoniul oraşului.
Potrivit acestora, circa 111 locuinţe s-au prăbuşit parţial sau total în ultimele săptămâni.
Adel San’ani, un alt rezident din Sanaa, a declarat sâmbătă pentru Reuters că a văzut cinci case sever avariate săptămâna aceasta.
”Familiile nu au adăpost. O bancă locală a lansat o campanie în scopul distribuirii unor foi din material plastic pentru a fi folosite pe post de acoperiş”, a spus acesta.
Sursa: agerpres.ro