CARTELURILE DROGURILOR INCEARCA SA PROFITE DE PE URMA CUPEI MONDIALE

by Florian Popa

Cartelurile narcotraficanților din Peru și Bolivia, doi din cei mai mari producători de cocaină, încearcă să profite de pe urma apropiatei Cupe Mondiale de fotbal, îndreptând uriașe cantități de droguri spre Brazilia, unde turneul final va da naștere unei orgii a consumului, potrivit experților citați de AFP.

„Noi am observat o activitate foarte intensă de narcotrafic în preajma Mondialului”, a declarat generalul Vicente Romero, directorul biroului antidrog din Peru (Dirandro).

Autoritățile peruane au constatat de la începutul anului înmulțirea numărului de zboruri în care avioane de mici dimensiuni transportă clandestin cocaină spre Bolivia, pentru a intra apoi în Brazilia vecină.

În primele cinci luni ale anului, echipele Dirandro au distrus în operațiuni comando 72 de piste clandestine.

„Traficanții brazilieni știu că în timpul Cupei Mondiale controalele nu funcționează și se pregătesc la un adevărat festival de consum al cocainei”, a afirmat Jaime Antezana, expert al Universității Catolice din Peru.

„Brazilia este acum al doilea pe lista celor mai mari consumatori de cocaină din lume, dar în timpul Mondialului ne așteptăm să devanseze SUA pentru a deveni țara care consumă cel mai mult”, a adăugat el.

Brazilia împarte frontiere amazoniene, aproape imposibil de controlat, cu Peru, Columbia și Bolivia, cei mai mari producători de frunze de coca și de cocaină.

În cadrul dispozitivului de securitate pentru Mondial, ministerul Apărării din Brazilia a lansat în luna mai operațiunea Agata 8 pentru a stopa afluxul de droguri. Forțe militare au fost desfășurate de-a lungul celor 17.000 km de graniță și au fost confiscate circa 40 de tone de droguri destinate orașelor Sao Paulo și Rio de Janeiro.

„În Peru, un kilogram de cocaină poate costa 1.000 de dolari, dar la Manaus (Brazilia — n. red.), aceeași cantitate este vândută cu 5.000 de dolari, iar la Sao Paulo costă 7.000 de dolari”, a explicat generalul Romero.

Potrivit Dirandro, o încărcătură de 300 de kilograme de cocaină estimată la 300.000 de dolari în Peru poate atinge până la 3 milioane de dolari la Rio.

„Prețurile sunt exorbitante deoarece creșterea cererii este exponențială”, a spus Jaime Antezana.

În ultimii ani, piața cocainei peruane a fost reorientată. Până în 2010 drogul era mai ales exportat pe vapor spre Asia și SUA. Astăzi, 60% din cocaina provenită din Peru merge spre Brazilia, trecând prin Bolivia și pădurea amazoniană, prin regiunile peruane Loreto și Ucayali, un coridor liber de orice control, au avertizat specialiștii.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments