Care sunt simptomele coxartrozei

by Cristian Dobre

Articulatia soldului este formata din oasele bazinului si de extremitatea superioara a femurului. Prin distrugerea totala sau partiala a corpului femural, nu se mai pot face normal sau deloc miscarile caracteristice soldului si astfel se instaleaza coxartroza. Corpul femural este de marimea unui ou si, în timpul mersului, pe suprafata lui apasa toata greutatea corpului. În conditii normale, omul este slujit de acest corp femural în viata cotidiana si profesionala pana la batranete, cand erodarea suprafetelor articulare prin artroza si scaderea rezistentei osului prin osteoporoza perturba statica si mersul.

Ignorarea masurilor de prevenire face ca instalarea coxartrozei sa se faca mult mai repede si mai dramatic. De asemenea, prevenirea complicatiilor, dupa manifestarea primelor semne de boala, face ca durerea, schiopatarea, limitarea rezistentei la efort sa fie mai usor de depasit. Coxartroza poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata si antrenament fizic sustinut, iar pe de alta parte, prin evitarea suprasolicitarii soldurilor în obezitate, evitarea eforturilor fizice inutile si a muncilor fizice istovitoare.

Terapia apeleaza la medicamente antireumatice, antiosteoporotice, de hranire a muschilor si a tuturor partilor moi. În al doilea rand, tratamentul balneofiziologic este cautat de bolnav ca o solutie valoroasa si cu eficienta pentru o durata mai lunga de timp. În formele avansate se apeleaza în prezent la protezele de sold, pentru a-i reda acestuia mobilitatea si pentru a îndeparta durerile, contracturile muschilor, schiopatarile. Recuperarea functionala presupune folosirea balneofizioterapiei în servicii specializate, în vederea refacerii mobilitatii articulatiei si a fortei muschilor, care asigura mersul si ortostatismul fara dureri si dificultati.

Persoanele în varsta diagnosticate cu coxartroza au nevoie de tratamente medicamentoase cu antireumatice, antiartrozice si antiosteoporotice de luni de zile, pentru a se vedea îmbunatatirea, iar tratamentele balneofiziologice trebuie facute multe saptamani, în servicii cu dotari si personal specializat. 5% dintre persoanele cu coxartroza ar avea nevoie de înlocuirea soldului compromis cu o articulatie artificiala, fabricata din aliaje bine tolerate de organism. Protezarea soldului cu o piesa metalica adaptata si rezistenta nu mai este astazi o problema de tehnica. Dar pretul de cost este de zeci de mii de lei si trebuie luata în calcul si obligatia de a schimba locul de munca.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments