Care sunt riscurile manichiurii cu gel

by Cristian Dobre

Manichiura cu gel a devenit una dintre favoritele femeilor, manichiura clasică, cea cu ojă obișnuită, fiind dată uitării de multe dintre ele. Ceea ce ce cunoaște mai puțin, însă, este că lampa cu UV folosită în timpul manichiurii cu gel pune în pericol sănătatea pielii. De ce se întâmplă acest lucru?

Spre deosebire de manichiura clasică, făcută cu ojă, cea cu gel rezistă până la 4 săptămâni, acesta fiind motivul principal pentru care a urcat atât de rapid în preferințele femeilor. Mai mult decât atât, manichiura rămâne impecabilă până la finalul perioadei, neexistând probleme precum oja sărită sau exfolierea unghiei. E important, însă, să avem unghii sănătoase, nu doar frumoase.

Lampa UV crește riscul de cancer de piele

Rezistența manichiurii cu gel se datorează folosirii lămpii cu radiații UV, care permite uscarea și fixarea pe unghie a gelului folosit. Radiațiile UV, însă, nu sunt nici pe departe inofensive, ci reprezintă principala cauza a apariției cancerului de piele, iar folosirea acestei lămpi în fiecare lună pentru întreținerea manichiurii cu gel poate crește riscul de melanom.

Atât lămpile UV, cât și cele LED, emit radiații UV, în special radiații UVA, care sunt asociate cu îmbătrânirea prematură a pielii, dar și cu cancerul de piele. Lampa folosită pentru manichiura cu gel nu este la fel de periculoasă precum lămpile cu UV din solar, de exemplu, folosite pentru bronzarea rapidă a pielii fără soare, însă riscul la care se expun persoanele care o folosesc nu trebuie neglijat.

Există și situații în care sensibilitatea unei persoane la radiațiile UV este mai mare, iar pielea este astfel și mai agresată. În anumite situații trebuie să fim și mai precaute, întrucât sensibilitatea la radiațiile solare a pielii este mai mare dacă:
–    Luăm anticoncepționale orale
–    Ni s-a recomandat un tratament medicamentos pe baza de estrogen sau ne aflăm pe tratament cu antibiotice
–    Folosim loțiuni de corp și alte produse cosmetice parfumate și pe baza de substanțe care agresează pielea
–    Folosim unele suplimente alimentare pe bază de sunătoare.

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și apare atunci când celulele de la nivelul pielii, adică melanocitele, sunt afectate de radiațiile UV și încep să se multiplice în mod necontrolat. Melanocitele conțin melanină, pigmentul care închide culoarea pielii atunci când aceasta este expusă la radiațiile UV emanate de soare sau de lampă.

Așadar, indicat ar fi să îți protejezi cât mai mult pielea de radiațiile UV, indiferent de sursa acestora. În acest fel vei reuși să reduci riscul de cancer de piele, care mai este crescut și de alte acțiuni, precum expunerea la soare fără protecție solară. Dacă totuși nu ești dispusă să renunți la manichiura cu gel, înainte de a merge la salonul de înfrumusețare aplică un strat generos de loțiune cu factor de protecție UV pe mâini. Asigură-te că distribui în mod egal lotiunea pe piele, atât pe degete, cât și între acestea.

Alege manichiura clasică, cu ojă mai puțin nocivă

Având în vedere că manichiura cu gel este doar o modă, specialiștii recomandă orientarea atenției către manichiura clasică, făcută cu ojă sau cu lac de unghii. Pentru a reduce la maximum riscurile pentru sănătatea pielii și a unghiilor, alege o ojă cât mai naturală, din magazinele dedicate produselor bio, care să nu conțină substanțe chimice toxice care pot crea probleme de sănătate.

Astfel, ojele mai sigur de folosit sunt cele care au pe etichetă „5 free”, adică nu conțin cinci substanțe toxice aflate în ojele clasice: toluen, ftalați, formaldehide, camfor și xilen sau ojele așa-numite vegane „7 free”, care, pe lângă cele cinci elemente enumerate mai sus, nu conțin nici parabeni și nici colofoniu. Toluenul crește riscul de eczeme, formaldehida a fost clasificată drept cancerigenă, ftalații s-au dovedit a fi toxici pentru femeile însărcinate, xilenul crește riscul de iritații, la fel și camforul, parabenii nu permit unghiilor să se oxigeneze, iar colofonioul este asociat cu apariția dermatitei de contact.

Bineînțeles, indiferent de manichiura aleasă, tăierea cuticulelor va fi evitată, întrucât și acest lucru poate cauza probleme. Cuticulele reprezintă o barieră care împiedică microbii și agenții externi să pătrundă în organism, ceea ce înseamnă că îndepărtarea cuticulelor reprezintă o invitație deschisă pentru aceștia. În saloanele de peste Ocean, dar și în unele saloane de înfrumusețare din Europa, tăierea cuticulelor este interzisă prin lege.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments