ADHD este o tulburare neurologică care are afectează atenția, capacitatea de concentrare, și impulsivitatea. Poate apărea în copilărie și poate persista în adolescență sau chiar în viața adultă. În continuare, vom explora cauzele și simptomele specifice ADHD-ului.
Cauze care pot determina apariția ADHD-ului
Cauzele exacte ale ADHD-ului nu sunt pe deplin înțelese, dar studiile sugerează o combinație de factori genetici, neurochimici și de mediu care contribuie la dezvoltarea acesteia. Există o tendință de a se regăsi ADHD în familii, sugerând o predispoziție genetică. Dezechilibrul de substanțe chimice cerebrale, cum ar fi dopamină și norepinefrina, poate juca un rol în apariția ADHD. Factorii de mediu precum expunere la substanțe toxice în timpul vieții intrauterine sau la vârste fragede, pot determina apariţia ADHD-ului, la fel şi o serie de factori postnatali precum traumatisme cerebrale, expunere la plumb.
Principalele simptome ale ADHD-ului
Simptomele specifice ADHD pot varia semnificativ de la o persoană la alta, dar în general, acestea se pot încadra în două categorii principale:
- simptome de neatenție – includ dificultăți în menținerea atenției asupra unei sarcini sau a unei activități, dificultăți în organizarea activităților, uitarea obiectelor și întârzieri frecvente.
- simptome de hiperactivitate impulsivitate – implică impulsivitate excesivă, dificultăți în așteptarea rândului și o nevoie constantă de mișcare sau agitație.
Simptomele ADHD variază în funcție de vârstă și pot include
- Dificultate în menținerea atenției asupra unei sarcini sau activități. Persoanele care au această manifestare nu îşi pot menţine atenţia concentrată mult timp şi întâmpina greutăți în finalizarea obiectivelor ce necesită atenţie continua. În cazul copiilor, aceștia nu se pot concentra la scoală, nu se pot organiza şi nu pot finaliza temele. Adulții manifesta probleme în organizarea timpului şi finalizarea îndatoririlor în special când vine vorba de multitasking.
- Hiperactivitatea se manifestă prin neliniște și agitație constantă. Cei ce au acest simptom sunt în continuă mișcare, mereu agitaţi şi neliniştiţi.
- Vorbirea excesivă este o altă manifestare specifică persoanelor cu ADHD.
- Copii şi adulţii cu ADHD manifestă toleranță scăzută la frustrare şi au schimbări de dispoziţie frecvente.
- Impulsivitatea este un alt simptom. Poate duce la luarea deciziilor pripite și nepotrivite. De obicei persoanele care iau decizii sub impact emoțional nu se gândesc de obicei la consecinţe.
- Rezistența scăzută la stres este o altă manifestare specifica ADHD-ului.
La copii, ADHD poate duce la dificultăți școlare, probleme în relațiile cu colegii și adulții și alte comportamente perturbatoare. La adulți, simptomele pot afecta cariera, relațiile, viața socială și sănătatea mentală.
Diagnosticare şi tratament ADHD:
Diagnosticarea ADHD-ului este o provocare pentru specialişti şi o necesitate pentru persoanele afectate. Incorect diagnosticată şi tratată, tulburarea afectează sănătatea emoţională, productivitatea, activitatea cotidiană, viaţa socială şi poate duce la instalarea anxietăţii sau a depresiei.
Tratamentele pentru ADHD constau în terapie comportamentală, medicaţie specifică, suport educaţional şi profesional, schimbări în stilul de viaţa sau suport social. Terapiile trebuie adaptate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane.