Zilnic intri in contact cu milioane de bacterii si multe dintre ele se gasesc pe obiectele pe care nici macar nu le vezi drept un potentialfactor de risc. Iata asadar care sunt obiectele pe care le atingi zilnic si sunt pline de microbi.
Bani
Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni acest lucru daca stam sa ne gandim ca circuitul continuu al banilor inseamna efectiv trecerea dintr-o mana in alta si cum spalarea lor nu este posibila, milioane de bacterii se depun pe bancnote si o igiena nocorespunzatoare favorizeaza infectiile si multe alte neplaceri. Bncnotele functioneaza asemenea unui burete si absorb totul cu care intra in contact, printre care si gemrnii. Poti reduce pericolul spalandu-ti o data la cateva luni portofelul.
Carucioarele si cosurile din magazinele alimentare
Aceste obiecte sunt atinse zilnic de mii se oameni si este de asteptat ca gradul de infectie cu microbi sa fie pe masura. Desi cosurile de plastic sunt curatate saptamanal, sau cel putin asa ar trebui, tot ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a-ti pune fructele direct in cos si nu in punga. Un studiu realizat de cercetatorii de la University of Arizona arata ca pe carutul de cumparaturi se gasesc mai multe bacterii, saliva si materie fecala decat in lift, cabinele telefonice si baile publice. In timp ce un altul arata ca virusul E. coli s-a gasit pe aproape toate caruturile de cumparaturi.
Telecomanda
Telefonul si tastatura, doua obiecte pe care le folosesti cam cu aceeasi frecventa si care sunt si ele infectate cu bacterii, sunt mult mai usor de curatat in comparatie cu telecomanda. Avand in vedere ca prea putine sunt persoanele care fac acelasi lucru si cu telecomanda, nu este de mirare ca acest obiect devine un focar plin de bacterii si microbi. Se recomanda curatarea ei saptamanal, chiar mai des daca unul dintre membrii familiei a fost bolnav, dat fiind ca nimic nu te face sa te simti mai bine in astfel de momente ca pierdutul vremii in fata televizorului.
Pentru ca este atins frecvent, insa spalat prea rar, manerul de la usa este unul dintre locurile preferate de bacterii si microbi. Mainile sunt una dintre cele mai murdare parti ale corpului si toate bacteriile sunt lasate pe manerul usii, dupa care sunt transmise urmatoarei persoane si tot asa.
Intrerupatoarele
Daca situatia nu e tocmai ingrijoratoare in ce priveste intrerupatoarele locuintei, altfel sta situatia cand vorbim de locul de munca. Ai toate motivele sa te grabesti cat sa nu ramai ultima si sa fii nevoita sa inchizi toate luminile. Este locul pe care multe dintre femeile de serviciu il omit cand fac curatenie, ceea ce inseamna ca vorbim de bacterii care s-au adunat de-a lungul a multor ani fiind atinse la fiecare stingere si aprindere.
Scaunul de toaleta
Contrar asteptarilor multora, nu colacul este locul unde bacteriile se depun, ci corpul scaunului. Studiile arata ca pe aceasta suprafata se depun pana la 295 de bacterii pe centimetrul patrat. Nu este totusi la fel de rau ca vasul scaunului de toaleta, unde se gasesc in jur de 3.2 milioane pe centimetrul patrat.
Cada
In acest loc se depun unele dintre cele mai toxice bacterii care scapa adesea neobservate. Asta pana cand te trezesti cu o infectie urinara de mai mare frumusetea, pneumonie sau o iritatie a pielii. Desi poate parea greu de crezut, bacteriile din cada sunt mai periculoase decat cele de pe vasul de toaleta. Specialistii sfatuiesc spalarea cazii cel putin o data pe saptamana cu produsele de curatat adecvate.
Manerul frigiderului
Ca si in cazul manerului de la usa, prea putine persoane obisnuiesc sa curete in acest loc si bacteria se poate dezvolta in voie. Este cu atat mai grav cu cat se poate intampla ca un membru al familiei sa atinga manerul frigiderului cand este bolnav si astfel sa transmita bacteria intregii familii.
Buretele de vase
Desi suna mai degraba ca o gluma proasta, afla ca este cat se poate de adevarat. Buretele folosit pentru spalarea vaselor este de fapt plin de bacterii. Umezeala creeaza un mediu propice pentru ca bacteriile sa se dezvolte si este dificil de dezinfectat. Astfel, spalarea vaselor reprezinta de fapt transmiterea bacteriei dintr-o parte in alta. Se recomanda fierberea buretelui sau bagarea lui la cuptorul cu microunde pentru 60 de secunde pentru distrugerea germenilor.
Tastatura
Daca citesti acest articol, inseamna ca esti la un calculator si cel mai probabil vei atinge tastatura in urmatoarele secunde. Nu mai este un secret faptul ca tastatura este unul dintre cele mai infectate obiecte cu bacterii, insa este surprinzatoare cantitatea de germeni care se gaseste pe ea. Daca pe scaunul de toaleta se gasesc in jur de 49 de germeni pe centimetrul patrat, tastatura ta are peste 3,900 de germeni. Asta pentru ca nu multe persoane obisnuiesc sa curete cu regularitate tastatura, desi frecventa cu care este folosita cere ca acest lucru sa fie facut macar o data pe saptamana.
Sursa: sanatate.bzi.ro