Care sunt cei mai mari „hoți de energie” din farfurie

by Dana B.

Nu de mult ori în loc sa ne simtim plini de energie dupa masa, senzatia este una de prea plin si oboseala, asa ca în loc sa fim activi, parca ne-ar prinde bine o siesta. Daca nu avem vreo suferinta cronica, singura explicatie pentru aceasta stare este mancarea. Asadar, pe langa kilogramele în plus cu care ne-am putea alege dupa o masa copioasa, starea de oboseala s-ar putea prelungi nedorit de mult, tocmai din cauza alimentelor consumate.

„Furtul vascular” (se redirectioneaza circulatia cu oxigen de la nivel central cerebral catre etajul digestiv – stomac, duoden, intestinul subtire), apare cand se consuma o masa foarte calorica, încarcata în alimente grase, bogate în grasimi saturate si glucide rafinate, cum sunt de exemplu produsele cu faina alba sau cu zahar, prelucrate incorect din punct de vedere gastrotehnic – prajire, afumare, conservare, cu continut crescut de conservanti si aditivi.

Alteori, lipsa de energie are drept cauza carentele de tip ,,furt de minerale si vitamine” (calciu, magneziu, fier, vitamina A, D, C) din rezervele personale ale organismului ( spolierea depozitelor) sau prin scaderea absorbtiei lor din alimentele sanatoase consumate alaturi de cele mai sus amintite, rezultatul fiind oboseala cronica si deficitul energetic permanent. Specialistul în nutritie, Dr. Luminita Florea, a aratat pentru mediafax.ro care sunt cei mai mari „hoti de energie” din farfurie. Iata, deci, cele trei mari categorii de alimente care sunt vinovate de lipsa de energie: grasimile saturate de origine animala (carnea grasa, tocaturile, mezelurile, afumaturile, conservele, unt/ smantana integrale, branzeturile foarte grase – oaie/ bivolita, prajelile – mici, carnati, chiftele, snitele, produse tip fast-food); glucidele rafinate (zaharul si faina alba – prajituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogosi etc.); bauturile energizante consumate în exces (carbogazoase, cu cofeina, cafeaua si ceaiul verde în cantitate mare).

Daca ai totusi o alimentatie corecta, iar vitaminele si mineralele sunt la ordinea zilei, atunci e bine sa iei în calcul si o vizita la medicul specialist, deoarece exista o sumedenie de alte posibile cauze pentru lipsa de energie, printre care si afectiuni care se pot agrava în timp daca nu sunt descoperite si tratate corespunzator, cum sunt de exemplu alergiile, depresia, anemia, hipotiroidismul, bolile cardiace, diabetul, disfunctiile renale, hepatice sau pulmonare.

Facebook Comments