Care sunt cauzele durerilor de ochi

by Cristian Dobre

Durerile de ochi pot avea numeroase cauze și pot aparține afecțiunilor corneei, ale altor părți ale ochilor, sau pot fi legate de anumite boli ale corpului care au, printre alte simptome, și durere la nivel ocular. 

Afecțiuni ale corneei

Problemele corneei sunt, cel mai adesea, sursa durerii de ochi. Corneea reprezintă stratul cel mai expus al ochiului, cu formă de dom și suprafață clară, care are rol de protecție a părții frontale a ochiului, protejând-o de praf, bacterii și alte particule străine care pot afecta ochiul. Corneea are și rol de filtrare a razelor ultraviolete emise de soare.

Majoritatea bolilor de cornee afectează și spațiul dintre iris și partea interioară a corneei. Printre acestea se numără:

  • keratita herpetică (infecție oculară cauzată de virusul herpes simplex)
  • keratopatia buloasă (afecțiune a corneei caracterizată prin inflamații cu aspect de pustulă)
  • keratită ulcerativă periferică (afecțiune care cauzează inflamare și ulcerație la nivelul corrneei. Apare, adesea, pe fondul artritei reumatice.)
  • ulcerul cornean (infecție a ochiului care se manifestă prin ulcerații ale corneei și este cauzată de agresarea ochiului sau de o deficiență nutrițională)

De asemenea, accidentele care se produc la nivelul ochilor și rezultă în rănirea corneei pot avea consecințe pe termen lung și pot afecta văzul. Persoanele care suferă leziuni profunde ale corneei manifestă următoarele simptome: dureri ale ochiului, sensibilitate la lumină, vedere redusă sau în ceață, roșeață sau inflamație la nivelul ochiului, dureri de cap, stare de greață și/sau vomă.

Dacă ai suferit, recent, un accident în zona ochilor și recunoști simptomele de mai sus, este important să mergi la medic. Afecțiunile corneei, dar și orice alt tip de leziune la nivelul ochiului, pot avea consecințe grave asupra vederii.

Glaucomul

Glaucomul este o boală care apare în urma unui dezechilibru între producția de fluid ocular și drenarea naturală a acestuia, ce determină o creștere foarte mare a presiunii la nivelul ochiului. Această presiune anormală poate duce la deteriorarea progresivă a nervului optic, ceea ce, în cele din urmă, determină pierderea ireversibilă a vederii.

Persoanele cu glaucom suferă de roșeață a ochilor, vedere în ceață și dureri de cap, însă pierderea vederii apare mai târziu, de aceea glaucomul este adesea diagnosticat târziu. Pentru a preveni consecințele grave ale bolii, este esențial un diagnostic la timp. Glaucomul este a doua cauză a orbirii în lume, iar persoanele peste 60 de ani sunt de 6 ori mai predispuse la glaucom.

Uveita

Uveita este o afecțiune inflamatorie localizată în zona membranei intermediare vascularizate a ochiului, care poartă numele de uvee sau tract uveal. Această zonă se poate inflama în urma unei infecții, leziuni sau a unei boli autoimune. În anumite cazuri, motivul inflamației este necunoscut.

Simptomele uveitei pot include dureri ale ochiului, roșeață, pierderea vederii sau vedere în ceață. Netratată, uveita poate cauza leziuni permanente ale ochiului, așadar un diagnostic și tratament timpurii sunt esențiale pentru refacerea ochiului.

Endoftalmita

Endoftalmita este o infecție a ochiului cauzată de penetrarea, în ochi, a anumitor microorganisme, în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei leziuni la nivelul ochiului. În unele situații, infecția poate porni în altă parte a corpului și migra spre ochi, prin circulația sângelui. Prin microorganisme ne referim la bacterii, fungi sau protozoare.

Simptomele endoftalmitei cuprind: dureri severe ale ochiului afectat, roșeață, sensibilitate la lumină puternică, vedere depreciată, umflare a ochiului. Endoftalmita trebuie tratată de urgență, pentru a preveni pierderea definitivă a vederii.

Cum să îți protejezi ochii

Pentru a evita neplăcerile și consecințele mai grave ale afecțiunilor oculare, este important să menții o igienă temeincă a mâinilor, care ajung adesea în zona ochilor.

De asemenea, nu este recomandat să folosești produsele de machiaj al ochilor care nu îți aparțin și, în același timp, să permiți folosirea produselor tale de către alte persoane.

Dacă porți lentile de contact, trebuie să acorzi o grijă specială igienei acestora. Numeroase infecții ale corneei, printre care și ulcerul cornean, apar în urma igienei necorespunzătoare a lentilelor de contact.

Nu în ultimul rând, este recomandat să porți ochelari de protecție atunci când te expui unor medii pline de praf, spori sau bacterii.

În cazul în care suspectezi o afecțiune a ochilor, este important să mergi, cât de curând, la medicul oftalmolog, pentru a preveni agravarea bolii.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate