Valoarea sprijinului financiar pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2017-2019 va fi de 33,4 milioane de lei, din care 16,7 milioane de lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„În şedinţa din 3 aprilie 2019, Guvernul a aprobat modificarea şi completarea HG nr. 443/2017 privind aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2017-2019, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar. Având în vedere modificarea cursului de schimb şi prevederile Deciziei Comisiei Europene nr.1102/2016, s-a stabilit actualizarea valorii sprijinului financiar la 33.400 mii lei, din care 16.700 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene”, se arată în comunicatul MADR.
O altă modificare vizează diminuarea cu 20% a valorii sprijinului acordat apicultorilor, în cazul în care aceştia nu anunţă orice modificare privind identificarea la centrul judeţean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, în termen de 5 zile lucrătoare de la respectiva modificare.
Pe de altă parte, în cazul medicamentelor pentru tratarea varoozei şi nosemozei, decontarea se va face până la unităţi întregi în funcţie de forma de prezentare, întrucât unele medicamente sunt ambalate în aşa fel încât nu pot fi fracţionate, deşi prospectul prezintă valori fracţionate pentru tratament.
De asemenea, a fost introdusă obligaţia apicultorului de a păstra cutiile ce au fost înlocuite până la efectuarea plăţii sprijinului financiar, astfel încât să se poată realiza controlul la faţa locului. Totodată, a fost reglementată posibilitatea ca familiile de albine achiziţionate prin Program să se poată unifica cu familiile de albine deţinute de apicultor, doar după efectuarea plăţii sprijinului financiar.
Sursa: agerpres.ro