Care este legătura dintre colesterolul mărit la copii și afecțiunile tiroidei

by Cristian Dobre

Colesterolul este o substanță din clasa grăsimilor, cu o consistență ceroasă, care se regăsește în toate celulele corpului și are un rol vital în buna funcționare a organismului. Colesterolul este, în principal, produs de ficat (între 1 și 2 grame), dar poate fi obținut și din anumite alimente, precum carne și produse lactate. 

Atâta timp cât valorile în corp sunt normale, rolul colesterolului este exhaustiv, acoperind mai multe funcții ale corpului, printre care se numără:

  • Sinteza de hormoni specifici funcțiilor sexuale;
  • Protecția celulelor și asigurarea rolului acestora de a metaboliza și de a produce energie;
  • Susținerea procesului de digestie și cel al secreției biliare
  • Susținerea organismului în lupta împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ;
  • Susținerea bunei funcționări a sistemului imunitar și accelerarea vindecării leziunilor.

Așadar, rolul colesterolului în organism nu trebuie neglijat, iar menținerea valorilor normale ale acestuia este absolut necesară pentru sănătatea organismului. În schimb, valorile crescute, în special ale colesterolului LDL, supranumit ”colesterolul rău”, pot aduce numeroase neplăceri, printre care și un risc mărit de afecțiuni cardiovasculare.

În cazul copiilor și adolescenților, colesterolul mărit este direct legat de cardiopatia ischemică sau boala arterială coronariană, precum și de alte afecțiuni ale inimii.

Cardiopatia ischemică se produce atunci când fluxul sangvin și aportul de oxigen, necesare funcționării mușchiului inimii, sunt blocate. Acest lucru este cauzat de diverși factori, iar unul dintre aceștia este acumularea de colesterol la nivelul arterelor, îngreunând, astfel, fluxul sangvin.

Cauzele colesterolului mărit la copii și adolescenți

Există 3 factori majori care contribuie la mărirea cantității de colesterol în sânge la copii și adolescenți și anume:

  • Alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi și alimente procesate;
  • Istoricul de boală în familie, mai precis atunci când unul sau ambii părinți au colesterol mărit;
  • Obezitatea.
  • La aceste cauze principale se adaugă și comorbiditățile, cum ar fi diabetul, afecțiunile renale sau cele ale glandei tiroide, care pot influența nivelul colesterolului la copii și adolescenți.

Simptomele colesterolului mărit la copii și adolescenți

De obicei, nu există semne sau simptome ale colesterolului mărit la copii și adolescenți. Acesta este, adesea, depistat în urma efectuării analizelor de rutină.

Colesterolul mărit la copii și adolescenți și afecțiunile tiroidei

În ceea ce privește afecțiunile tiroidei, este important de știut că organismul are nevoie de hormoni tiroidieni pentru a produce colesterol, dar și pentru a elimina colesterolul în exces. Atunci când nivelul de hormoni tiroidieni este scăzut (hipotiroidism), organismul nu poate elimina colesterolul LDL în mod eficient, ceea ce duce la acumularea acestuia la nivelul arterelor.

Hipertiroidismul, în schimb, are efect opus asupra nivelului de colesterol, determinând o scădere anormală a acestuia. Acest fapt poate duce la apariția următoarelor simptome: scădere în greutate, tahicardie, sensibilitate crescută la căldură (bufeuri), stare de nervozitate, tranzit intestinal mai frecvent și somn agitat.

Cum se depistează colesterolul mărit la copii și adolescenți?

Valorile colesterolului se obțin în urma unor analize de sânge specifice, care oferă următoarele date:

  • Colesterolul total (valoarea totală a colesterolului în sânge, care include colesterolul LDL și HDL)
  • Colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută – acest tip de colesterol este principala sursă de acumulare și de depozitare a grăsimilor în artere)
  • Colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate mare – acest tip de colesterol ajută la eliminarea colesterolului LDL din artere)
  • Colesterol non-HDL (valoarea totală a colesterolului, minus cel HDL, acest tip de colesterol îl include pe cel HDL plus alte tipuri de colesterol, cum ar fi VDL – lipoproteine cu densitate foarte scăzută)
  • Trigliceridele (un alt tip de grăsimi regăsite în fluxul sangvin care pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare)

Care sunt valorile normale ale colesterolului la copii și adolescenți?

Pentru tinerii sub 19 ani, nivelul normal de colesterol se împarte în felul următor:

  • Colesterol total: mai mic de 170 mg/dL
  • Colesterol non-HDL: mai mic de 120 mg/dL
  • Colesterol LDL: mai mic de 100 mg/dL
  • Colesterol HDL: mai mare de 45 mg/dL

Ce forme de tratament/prevenție sunt recomandate pentru colesterolul mărit la copii și adolescenți?

Schimbarea stilului de viață și modificarea alimentației este cea mai bună formă de tratament, dar și de prevenție, a colesterolului mărit la copii și adolescenți. Acestea includ:

  • Optarea pentru un stil de viață mai activ, prin integrarea exercițiului fizic regulat și al eliminării sedentarismului, pe cât posibil.
  • Schimbarea regimului alimentar, cu accent pe fructe și legume proaspete, precum și cereale integrale, și un consum limitat de alimente bogate în grăsimi saturate și zahăr rafinat.
  • Pierderea în greutate, mai ales dacă cel mic suferă de obezitate sau este supraponderal.

În cazul în care valorile colesterolului LDL depășesc 190 mg/dL și/sau există istoric de colesterol mărit în familie, atunci medicul poate prescrie o schemă de tratament adecvată pentru vârsta și severitatea afecțiunii copilului.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments