Masca N95 a intrat in atentia publicului odata cu pandemia de coronavirus. Insa care e istoria sa?
Aceasta masca se strange bine in jurul fetei si este capabila sa filtreze 95% dintre particulele aeriene, inclusiv virusuri, lucruri pe care alte echipamente de protectie (cum ar fi mastile chirurgicale) nu le pot face.
Este un dispozitiv care salveaza vieti, insa acum stocurile disponibile sunt foarte limitate.
In fapt, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile recomanda purtarea mastilor N95 de catre personalul medical care intra in contact direct cu pacientii care au coronavirus.
“Aparatele respiratorii (ex. N95, FFP2 standard sau echivalent) au fost utilizate pentru o perioada indelungata in timpul urgentelor anterioare de sanatate publica, care au implicat boli respiratorii acute, atunci cand PPE (echipamentele individuale de protectie – n.red.) nu erau disponibile in cantitati suficiente.
Aceasta se refera la purtarea aceluiasi aparat respirator in timp ce au grija de mai multi pacienti care au acelasi diagnostic fara a-l scoate, iar dovezile indica faptul ca aparatele respiratorii isi mentin protectia atunci cand sunt utilizate pentru perioade lungi de timp.
Primele masti au aparut din dorinta de a scapa de mirosul ciumei
Inainte de a prezenta povestea acestui medic, facem o scurta calatorie in trecutul si mai indepartat.
In vremea in care nu stiam ca bacteriile si virusurile pot pluti prin aer si ne pot imbolnavi, oamenii purtau masti improvizate pentru a-si acoperi fetele, explica pentru sursa citata Christos Lynteris, lector principal la Departamentul de Antropologie Sociala din cadrul Universitatii St. Andrews din Scotia, care este un expert in istoria echipamentelor medicale.
El aminteste ca in picturile din epoca Renasterii sunt prezentati oameni care aveau nasul acoperit cu bucati de material pentru a evita imbolnavirea.
Exista chiar si tablouri din Marsilia anului 1720, oras care a fost epicentrul ciumei bubonice, care arata ca groparii si cei care transportau cadavrele purtau o panza in jurul fetei.
La vremea respectiva, oamenii credeau ca bolile ca ciuma se afla in aerul urat mirositor (teoria miasmei, care era lipsita de fundament, spunea ca poti sa contractezi o boala inhaland aerul urat mirositor).
“Prin urmare, mastile din acea vreme nu aveau menirea de a opri contagiunea de la o persoana la alta, ci erau purtate pentru a nu inhala aerul contaminat – adica sursa imbolnavirii, dupa cum credeau atunci oamenii“, spune Christos Lynteris.
Sursa: descopera.ro