Care este cea mai deprimantă zi din an

by Cristian Dobre

Blue Monday sau Lunea cea trista, este un nume dat zilei de luni din a treia saptamana a lunii ianuarie considerata ca fiind cea mai deprimanta zi a anului. In anul 2019, data de 21 ianuarie a fost desemnata cea mai deprimanta zi din cauza mai multor de factori. Numele de Blue Monday a fost atribuit pentru prima data acestei zile in 2005, de catre compania Sky Travel, in cadrul unei campanii de publicitate. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe conotatii negative sociale: schimbarea vremii, finalul vacantei, banii putini ramasi dupa sarbatorile de iarna, etc.

Potrivit Wikipedia, psihologul Cliff Arnall a creat si o formula matematica elaborata pentru a calcula cele mai deprimante zile ale anului. El a luat in considerare vremea, facturile la utilitati, datoriile, nivelul motivational, precum si faptul ca majoritatea oamenilor urasc zilele de luni. Numarul persoanelor la nivel global care sufera de depresie este de circa 322 de milioane, conform datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Tot reprezentantii OMS au afirmat ca „depresia este cea mai importanta cauza ce produce dizabilitati in lume, in acest moment”.

Deprimarea apare ca o reactie sufleteasca la problemele ivite in viata, sau pur si simplu ca urmare a unei stari de epuizare a organismului. O persoana deprimata nu are chef de nimic, este trista, simte ca este la capatul puterilor, sau se poate simti chiar foarte speriata. Se intampla sa nu aiba energie nici macar pentru a manca sau pentru sarcini elementare, cum ar fi ingrijirea personala. Se pare ca natura isi doveste inteligenta si de data aceasta. In cazul unei probleme aparute intrega energie a persoanei este canalizata spre rezolvarea sau adaptarea la situatia respectiva, iar in cazul unei epuizari fizice si psihice, este „taiat” cheful de a face orice, pentru a se reface energia si a impiedica o prabusire generala a organismului. Dupa cel mult doua saptamani, aceste manifestari sufletesti ar trebui sa se amelioreze sau chiar sa dispara. Poate persista inca un disconfort sufletesc, dar persoana ar trebui sa-si recapete o buna parte din energia necesara pentru munca si viata de zi cu zi.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments