CARE E MAI SANATOS: PEPENELE ROSU SAU CEL GALBEN?

by Paula Craciun

Ar fi chiar păcat să nu profiţi, în această perioadă, de pepeni. Sunt gustoşi, răcoritori, hidratanţi şi ideali într-o cură de detoxifiere. Dar ce să alegi dintre pepenele roşu şi cel galben, în afară de preferinţele legate de gust?

Amândoi sunt sănătoşi, însă, în ciuda asemănărilor, au concentraţii şi substanţe nutritive diferite.

Numărul de calorii

Deşi este foarte dulce şi săţios, 100 g de pepene roşu are doar 30 de calorii. La această cantitate se regăsesc 0.4 g fibre, 0.2 g lipide, 0,5 g proteine şi 7 g glucide.

Cel galben are mai multe calorii – 54 la 100 g. Şi el conţine 0,8 g proteine, 0,1 lipide, 13,5 glucide, dar mai multe fibre – 1 g.

Conţinutul de minerale

La o cană de fruct tăiat cubuleţe se regăsesc 11 mg calciu, 15 mg magneziu, 172 mg de potasiu, 0,15 mg zinc şi 17 mg fosfor.

La aceeaşi cantitate, pepenele galben îţi furnizează mult mai multe minerale: 14 mg calciu, 19 mg magneziu, 417 mg potasiu, 0,28 mg zinc şi 23 mg fosfor.

Conţinutul de vitamine

La o cană de pepene primeşti 12,5 mg vitamina C, 5 mg acid folic, 0,2 mg vitamina K.

Îţi aduce mult mai multe vitamine. De 6 ori mai multă vitamina A, 57 mg vitamina C, 33 mg acid folic şi 3,9 mg vitamina K.

Ce tratează fiecare

Datorită concentraţiei mari de apă (95%), pepenele roşu este un bun diuretic şi reduce riscul formării pietrelor la rinichi, dă o senzaţie de saţietate, fiind ajutor de nădejde în curele de slăbire şi, potrivit unor studii, ar ţine chiar loc de viagra, datorită unui ingredient numit citrulină, care îmbunătăţeşte circulaţia saguină şi creşte apetitul sexual. Pepenele roşu mai este bun în reumatism, deoarece favorizează eliminarea apei şi a toxinelor, în constipaţie şi obezitate.

Ţine şi el apetitul sub control, menţine în limite normale presiunea sângelui, graţie conţinutului de potasiu; este indicat în constipaţie, gută, anemie… chiar şi în cosmetică se foloseşte sub formă de măşti pentru tenul uscat, sensibil. De asemenea, fiind bogat în betacaroten (transformat de corp în vitamina A, esenţială pentru sănătatea ochilor), reduce riscul apariţiei cataractei.

Sursa: click.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate