Fructele de capsun sunt o sursa importanta de vitamina C, potasiu, acid folic si magneziu. Flavonoidele din capsuni protejeaza inima si vasele de sange, contribuind la prevenirea bolilor cardiovasculare si a imbatranirii. In plus, par sa aiba un rol in prevenirea cancerului.
Alaturi de fructe, de la capsun se mai folosesc frunzele si radacinile din care se pot prepara diverse infuzii cu efecte diuretice si antiinflamatorii. De retinut ca frunzele se recolteaza dupa ce se culeg fructele, dupa care se usuca si se pastreaza in saci de hartie. O alta metoda de pastrare este rasnirea fina dupa uscare si depozitarea intr-un borcan de sticla inchis ermetic si tinut la intuneric pentru ca frunzele sa nu-si piarda proprietatile.
Consumul de infuzie de frunze de capsun este recomandat in caz de reumatism, guta, astenie, parazitoze intestinale, constipatie, hemoroizi sau hipertensiune arteriala. Totodata, compresele cu infuzie din frunze, ca si decocturile din radacina de capsun sunt eficiente in tratamentul herpesului. O infuzie se prepara dintr-o lingura de frunze uscate la o cana cu apa fierbinte. Se acopera si lasa timp de 5 minute la infuzat dupa care se bea. Cantitatea indicata este de doua cani pe zi.
Ca tonic digestiv, frunzele pot fi utilizate doua lingurite dizolvate in putina apa, baute dimineata pe stomacul gol. Gargara cu infuzie de frunze de capsun combate tusea si ajuta expectoratia. In plus, prin efectul antiiinflamator puternic protejeaza articulatiile de efectul degenerativ. Ceaiul din fruze de capsun are proprietati dezinfectante si este recomandat si in bolile de rinichi sau ficat. Din 20 de grame de frunze la un litru de apa se poate pepara un decoct din care se pot bea 3-4 cani pe zi.
Sursa: sanatate.bzi.ro