Nu mai e mult până când şoferii vor trebui să-şi schimbe cauciucurile de la maşini cu unele de iarnă. Potrivit Codului Rutier, răcirea vremii şi primii fulgi de zăpadă ori poleiul sau gheaţa îi „atenţionează” pe conducătorii auto că urmează perioada de schimbare a anvelopelor de vară cu cele de iarnă, scrie antena3.ro.
Astfel, potrivit legii, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
În plus, mai arată Codul Rutier, dacă un şofer nu are maşina dotată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, poate fi amendat.
Sunt vizaţi toţi conducătorii auto care nu sunt prinşi că au cauciucuri de vară pe o porţiune de drum acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Nerespectarea prevederilor privind cauciucurile de iarnă constituie contravenție şi se sancţionează cu o amendă prevazută în clasa a IV-a de sancţiuni.
Codul Rutier prevede această sancţiune la art.102, alin. 1, punctul 28: „Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.
Ce amenzi riscă şoferii care nu şi-au schimbat anvelopele
Aşadar, anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp carosabilul este acoperit de zăpadă.
În situația în care vei fi surprins că circuli cu mașina neechipată adecvat de iarnă, riști o penalizare între 9-20 de puncte de amendă și una financiară ce poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Pe lângă amendă, agentul de la „Rutieră” îți va putea reține și certificatul de înmatriculare auto.
Registrului Auto Român, despre anvelopele de iarnă
Marcajele care trebuie să fie prezente pe anvelope pentru ca acestea să fie considerate din punct de vedere legal cauciucuri de iarnă sunt confirmate și de către reprezentanții Registrului Auto Român (RAR).
Așadar, potrivit instituției, toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând mud and snow, noroi şi zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.
În comunicatul emis de Registrul Auto Român mai este subliniat faptul că „atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M si S, nu există sancțiuni”.