Atunci cand este in exces, iar ulterior se depune pe interiorul vaselor de sange sub forma placilor de aterom, care ingusteaza in diferite grade vasele, poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic.
In mod normal, ficatul nostru ar produce suficient colesterol pentru buna functionare a organismului. Exista, totusi, situatii in care produce in exces, din cauze genetice. Dar excesul are multe cauze, majoritatea putand sa fie influentate si controlate de noi.
Astazi se dozeaza din sange patru produsi: trigliceridele, colesterolul total, HDL-colesterolul (cunoscut ca cel bun, care curata vasele de sange), LDL-colesterolul (considerat cel rau, care se depune pe interiorul vaselor de sange). Ultimele doua fac parte din colesterolul total, iar trigliceridele sunt tot grasimi importante pentru organism, luate din alimente, dar si sintetizate de el din alte surse energetice, cum ar fi carbohidratii si care, la randul lor, daca sunt in exces, cresc si ele riscul cardiovascular.
Principalele cauze incriminate in cresterea colesterolului si a trigliceridelor sunt: alimentatia, activitatea fizica, greutatea in exces, stresul, fumatul, consumul unor medicamente, dar si alcoolul, bolile asociate (diabetul zaharat, hipotiroidismul, pancreatita cronica, care agraveaza orice dislipidemie).
Sursa: sanatate.bzi.ro