Când și cum devine colesterolul o amenințare pentru sănătate

by Cristian Dobre

Atunci cand este in exces, iar ulterior se de­pune pe interiorul vaselor de sange sub forma pla­cilor de aterom, care ingusteaza in diferite grade vasele, poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic.

In mod normal, ficatul nostru ar produce sufi­cient colesterol pentru buna functionare a organis­mului. Exista, totusi, situatii in care produce in exces, din cauze genetice. Dar excesul are multe cau­ze, majoritatea putand sa fie influentate si con­trolate de noi.

Astazi se dozeaza din sange patru produsi: trigli­ceridele, colesterolul total, HDL-colesterolul (cu­nos­cut ca cel bun, care curata vasele de sange), LDL-colesterolul (considerat cel rau, care se de­pune pe interiorul vaselor de sange). Ultimele doua fac parte din colesterolul total, iar tri­gliceridele sunt tot grasimi importante pentru organism, luate din alimente, dar si sintetizate de el din alte surse energetice, cum ar fi carbo­hidratii si care, la randul lor, daca sunt in exces, cresc si ele riscul cardiovascular.

Principalele cauze incriminate in cresterea colesterolului si a trigliceridelor sunt: alimen­tatia, activitatea fizica, greutatea in exces, stre­sul, fumatul, consumul unor medicamente, dar si alcoolul, bolile asociate (diabetul zaharat, hi­po­tiroidismul, pancreatita cronica, care agraveaza orice dislipidemie).

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments