Consumul sau este o modalitate la indemana pentru detoxifierea colonului. De asemenea, este recunoscut pentru efectele benefice asupra inimii, pentru prevenirea cancerului si scaderea colesterolului. Vorbim de ceaiul verde, o bautura cu multe proprietati terapeutice, dar care nu face bine oricui.
Cand trebuie evitat ceaiul verde
„Ceaiul verde este contraindicat persoanelor care au gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita, deoarece provoca dureri abdominale. De asemenea, si persoanele care nu prezinta aceste afectiuni trebuie sa consume cu moderatie ceai verde. Altfel, pot acuza palpitatii sau alte simptome nedorite. Dezavantajul acestui ceai este ca are un continut relevant de cofeina, de aceea este bine sa se renunte la doza zilnica de cafea, in favoarea ceaiului. De multe ori, daca este consumat in exces poate provoca insomnie sau hipertensiune”, spustine dr. Daniela Stan, medic de familie.
Ceaiul verde trebuie evitat si de cei care au pietre la rinichi, pentru ca este o sursa de oxalati. Cafeina este un alt compus ce se gaseste in ceaiul verde, cercetarile aratand ca aceasta, in cantitate mare, produce cresterea tensiuni arteriale.
Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei si absorbtia fierului din legume si fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci cesti de ceai verde (nu cani) pe zi poate produce mai multe efecte daunatoare decat benefice.
In cazul hepatiteti virale ceaiul verde sau suplimentele cu catechine trebuie consumate doar cu avizul unui medic specialist.
In cazul persoanelor ce sufera de anemie, glaucom sau osteoporoza, se recomanda consumul de ceai verde sau de capsule doar dupa ce a fost consultat un medic specialist.
Interactiunea ceaiului verde cu medicamentele
Substantele prezente in ceaiul verde interactioneaza cu anumiti compusi activi din medicamente, diminuand efectele acestora sau generand diferite efecte adverse si de aceea este indicat ca in cazul in care urmati un tratament sa intrebati medicul daca puteti consuma ceai verde.
Ceaiul verde diminueaza efectele adenozinei, medicament ce stabilizeaza ritmul cardiac, reduce efectele sedativelor si medicamentelor folosite pentru scaderea tensiunii arteriale si pentru ca este o sursa de vitamina K, ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce urmeaza un tratament cu anticoagulante.
Atunci cand este consumat impreuna cu efedrina, ceaiul verde poate produce insomnie, scadere in greutate, anxietate si tremuraturi.
Cand este consumat impreuna cu anumite medicamente ce se folosesc pentru tratarea depresiei, ceaiul verde poate produce o crestere mare a tensiunii arteriale numita criza hipertensiva.
Anticonceptionalele cresc timpul pe care cofeina il petrece in organism, astfel prelungind efectele acesteia.
Ceaiul verde poate intensifica activitatea unor antibiotice crescand riscul de efecte adverse.
Interactiunile prezentate mai sus sunt doar cateva exemple si de aceea inainte sa consumati ceai verde in timpul unui tratament consultati un medic specialist.
Sursa: sanatate.bzi.ro