Numele lui Călin Costea a apărut în peisajul fotbalistic arădean odată cu comunicatul de vineri al clubului UTA, care îi anunța pe cei de la Suporter Club UTA, cităm: ”Producția sau comercializarea produselor cu marca UTA fără acordul scris al conducerii clubului se consideră contrafacere (infracțiune) și este sancționată conform legii mărcilor”. În urma Adunării Generale de pe 15 noiembrie, asociația fanilor a decis să-i retragă clubului condus de Alexandru Meszar dreptul de folosință în scopuri comerciale a mărcii UTA, anunțând înființarea unui FanShop propriu. Tot clubul arădean mai preciza în comunicatul de vineri, că: ”Clubul deține în mod exclusiv licențele mărcii UTA prezentate mai sus (n.a. 18, 25, 28, 35 sau 41) datorită gestului domnului Costea Călin, cel care a cedat aceste drepturi clubului nostru gratuit, fără nicio pretenție. Pe această cale îi mulțumim”.
Sâmbătă a venit și dreptul la replică al Suporter Club UTA, care îl atacă direct pe Călin Costea, numindu-l „oportunist de ocazie” și susținând că: „presupusele licențe ale mărcii UTA , neînsoțite de siglă, culori, istorie și fără identitate” nu au nicio valoare. Totodată, SCU susține că omul de afaceri arădean a înregistrat cu rea credință acele mărci la OSIM și că a încercat să le vândă inclusiv fanilor, dar și investitorilor care doreau să preia clubul arădean în vară. Astăzi, Călin Costea a venit cu un drept la replică, pe care vi-l redăm mai jos:
”Dragi utiști!
După ce SCU s-a simțit obligat să mă citeze în comunicatul lor, mă văd obligat și eu să le răspund:
1. Nu eu i-am căutat pe cei de la SCU, ei m-au abordat.
Le-am explicat atunci că ei dețin doar clasa NISA 41 și o siglă înregistrată tot pe clasa 41, care le dă dreptul DOAR să organizeze competiții de fotbal, nicidecum să beneficieze de partea comercială sau publicitară a mărcii UTA. Totodată le-am comunicat că sunt dispus să le cedez GRATUIT 80% din clasele pe care le dețin în cazul în care SCU nu ajunge la o înțelegere cu AFC UTA.
Pentru această renunțare a mea trebuia creată o societate nouă, cu doi administratori, unul pentru fiecare parte, care să VIREZE FONDURILE OBȚINUTE către AFC UTA pentru TRANSPARENȚA pe care o tot clamează SCU!
După câteva zile, fără să mă anunțe în prealabil, știind acum foarte clar că nu au dreptul să folosească partea comercială a claselor pe care le dețineam, au produs primul comunicat vis a vis de suspendarea drepturilor comerciale ale AFC UTA.
I-am contactat în aceeași zi cerându-le explicații. Pentru a doua oară au venit la mine (apropos, am ambele înregistrări video) și mi-au propus varianta lor de colaborare, respectiv au recunoscut că au vorbit cu niște avocați și că, într-adevăr, pentru comercializare și publicitate au nevoie de clasele mele. Ca atare, mi-au propus să mă alătur SCU, să renunț la clasele mele în favoarea lor. Le-am explicat că în cazul acesta dispare total TRANSPARENȚA de a cărei lipsă îl acuză pe domnul Mészár și că putem fi acuzați de aceleași lucruri de care sunt acuzate acum de către ei AFC UTA și domnul Mészár.
În acel moment, domnul Proca, președintele SCU, mi-a înmânat un draft de contract (atașat mai jos) în care, din nou, se recunoștea că toate clasele înregistrate de mine sunt valabile, corecte și imperios necesare pentru desfășurarea activității AFC UTA și mi-au comunicat că sunt dispuși să plătească prețul cerut de mine pentru cesionarea totală a acestor drepturi la SCU, fără ca eu să fi cerut vreo sumă. Pentru asta, au lăsat la sfârșitul contractului loc liber, să scriu eu suma de bani, anunțându-mă că fac ei rost cumva de bani….
În momentul acela am înțeles că, de fapt, totul este o afacere pentru SCU, că nu doresc decât să preia ei vânzarea respectivelor articole și să dispună după bunul lor plac de sumele de bani obținute. Menționez că am înregistrat clasele mele NISA din 2011, iar în tot acest timp (12ani ) nu am încercat vreodată să obțin vreun folos material după aceste înregistrări!
I-am anunțat că am să le transmit decizia mea, dar, după cum puteți vedea în contractul atașat, în dreptul sumei de bani nu am scris nimic….
În schimb, am decis atunci că sumele de bani din orice activități produse de către oricine pe baza activității echipei de fotbal UTA trebuie să se întoarcă în cea mai mare parte la aceasta. Această cedare reprezintă normalitatea, drepturile trebuie să fie la club, unde sunt cheltuielile, acolo trebuie să fie și veniturile.
În Noiembrie 2022 am fost contactat de către reprezentanții AFC UTA, după ce s-au lămurit, în urma contactării unei case de avocatură specializată în drepturi intelectuale, că funcționarea AFC UTA are nevoie de clasele NISA pe care le am în proprietate. Mi-a fost prezentată situația reală a clubului, cu bune și cu rele, o situație totuși mult deosebită de “prezentarea” din perspectiva SCU, ca atare am decis să încredințez în mod GRATUIT clasele mele către AFC UTA, adică către clubul care se ocupă de echipa de fotbal și care trebuie să beneficieze de sumele de bani obținute ca urmare a activității sportive desfășurate.
2. Legat de exprimarea tipică de pe acum a SCU cu privire la faptul că am încercat să vând aceste drepturi investitorilor, am să-i poftesc la bară să demonstreze afirmațiile făcute într-un mod corect și instituțional.
3. Pe de altă parte sunt convins că nu toți membrii SCU sunt de acord cu actuala “conducere” și cu procedurile folosite de aceasta pentru a-și atinge scopurile. Sunt la fel de convins că majoritatea fanilor și a suporterilor nu se regăsesc în comunicatele agresive la adresa AFC UTA, tot așa cum nici eu nu m-am regăsit.
4. Se pare că SCU uită de rolul lor esențial, uită de FOTBAL, și vrea să se transforme într-o societate comercială care deja are aplicație proprie, angajați la viitorul magazin și comenzi pentru echipamente sportive.
5. SCU omite partea în care și-a indus în eroare membrii, atunci când a generat acele adunări finalizate cu vot, știind foarte clar că nu deține acele clase care-i dădeau dreptul să procedeze ca atare.
6. SCU pare că nu vrea să înțeleagă normele simple ale dreptului civil, care nu-ți dă voie să anulezi unilateral părți dintr-un contract, dacă nu se prevede specific în corpul contractului. Dreptul de veto se referă la altceva.
7. SCU crede că exprimările pompoase și cuvintele alambicate agresiv sunt suficiente pentru a ascunde faptul că dețin doar clasa 41 și sigla aferentă, care le acordă dreptul să organizeze DOAR meciuri de fotbal, fără publicitate sau comerț. În comunicatul lor, dacă observați, au ascuns din poza afișată clasa 41. Nu este o problemă, o voi afișa eu, iar din acest moment șantajul cu mărcile trebuie să înceteze, iar fotbalul să primeze în Arad.
Vă mulțumesc pentru faptul că sunteți alături de UTA.
De acum, UTA ESTE LIBERĂ !!!!!
Călin Costea, alias Călinuțule în vremurile bune”
Foto: mandri.ro