Calendarul lucrărilor de primavara în livadă

by Cristian Dobre

Inceputul de primavara este sinonim cu pornirea in vegetatie a pomilor din livada. Acesta este si momentul in care pomii sunt vulnerabili in fata principalilor agenti patogeni.

Calendarul lucrarilor de primavara incepe, de regula, in prima luna de primavara, insa el poate fi devansat si pentru luna februarie, daca temperaturile ridicate declanseaza mai repede faza de vegetatie, sau chiar pentru luna aprilie, atunci cand iarna a durat mai mult decat ar fi fost de asteptat.

Primavara este o perioada aglomerata pentru pomicultorii care isi pregatesc livezile si au de facut o multime de lucrari de sezon. Aceste lucrari ii ajuta nu numai sa isi sporeasca productia, dar si sa obtina si o calitate superioara a fructelor, astfel incat profitul obtinut sa fie si el pe masura. Iata care sunt principalele lucrari de primvara in livada si cum se efectueaza ele corect:

Aplicarea tratamentelor fitosanitare

Stropirea pomilor este una dintre cele mai importante lucrari pentru a avea o livada sanatoasa si roditoare. Bolile si daunatorii pot reduce cantitatea recoltei, ii pot scadea calitatea si pot provoaca astfel pagube insemnate pentru fermieri. De aceea, este bine sa se ia din timp masuri de preventie impotriva agentilor patogeni. Tratamentele fitosanitare se fac cu fungicide cu actiune sistemica si/ sau de contact, pentru protectie eficienta,  care sa combata cu succes principalele boli, precum rapanul, fainarea, monilioza, dar si cu insecticide, pentru combaterea daunatorilor. Citeste acest articol cuprinzator pentru a afla cum si cand se face stropirea pomilor fructiferi, dar si ce tratamente sunt cele mai eficiente impotriva agentilor patogeni. Dupa cum vezi, in articol gasesti si scheme de tratamente potrivite pentru pomii cultivati in livada ta, dar si detalii care te ajuta sa recunosti fiecare boala in parte, cu simptome vizibile pe frunze sau pe fructe.

Erbicidarea in livada trebuie sa tina intotdeauna cont de pomii plantati si de tipul de buruieni care cresc in zona. Exista doua astfel de tipuri de buruieni: cele monocotiledonate si cele dicotiledonate, asa ca erbicidul folosit trebuie ales in functie pe buruienile pe care doriti sa le combateti. Este important sa luati masuri de indepartare a buruienilor intrucat acestea se hranesc cu substantele nutritive din sol, care saraceste astfel si nu mai poate asigura necesarul de minerale pomilor. Erbicidarea se poate face atat toamna, cat si primavara devreme, iar substantele folosite trebuie sa protejeze pomii, in special pe cei mai sensibili, asa cum sunt prunul, caisul sau gutuiul.

Taierile de primavara pot spori rodul

In primii ani dupa plantare, taierile ajuta la formarea unei coroane bogate, in forma dorita de pomicultor, dar si pentru o buna interceptare a luminii. Coroana se formeaza in 3-4 ani, prin modificarea pozitiei de crestere a ramurilor si a lastarilor, prin scurtari si suprimari ale ramurilor.
Se pot face si taieri de rodire, prin care puteti proportiona ramurile de rod si puteti spori rodul pomilor. La aceasta operatiune se indeparteaza si ramurile uscate sau rupte.

Este important de stiut ca tehnicile de tăiere diferă în funcție de specii si de soiuri.
O taietură corect executată cu foarfeca se face astfel: lama taietoare sa fie inspre trunchi, iar lama contrataietoare spre portiunea care cade.

Nu se recomanda sa efectuati taierile in faza de inmugurire, cand seva acumulata pe timpul iernii va migra spre mugurii din extremitati, iar pomul va pierde astfel substante nutritive esentiale pentru dezvoltarea sa si a rodului.

Lucrarile de sol si aplicarea ingrasamintelor

Dupa iarna, solul trebuie afanat la nivel superficial, fie manual, fie cu o grapa sau cu un cultivator. Afanarea poate fi superficiala sau profunda, in functie de cum a fost sapat solul in toamna. De exemplu, un sol care a fost sapat adanc cu cateva luni in urma nu mai are nevoie decat de o afanare superficiala. Urmeaza apoi administrarea ingrasamintelor, care au ca scop completarea substantelor nutritive din sol necesare pomilor.

Ingrasamintele pe baza de azot sau gunoiul de grajd trebuie incorporate adanc in sol, astfel incat ele sa patrunda si sa hraneasca radacina pomilor in flux constant. Se tine cont, de asemenea, si de tipul de sol pe care se afla cultura. De exemplu, un sol sarac in azot sau un sol care a fost „spalat” de ploile consistente va avea nevoie de o cantitate mai mare de ingrasaminte, incorporate uniform. De asemenea, in cazul solurilor argiloase sau nisipoase, care nu retin substantele nutritive, ingrasamintele au rolul si de a imbunatati proprietatile tipului de sol. Cele mai potrivite in acest caz sunt ingrasamintele organice din gunoi de grajd, care ajuta pomii, dar si solul din punct de vedere fizic, chimic si biologic.

Pomicultorii care nu sar peste nicio etapa in ingrijirea livezii lor se bucura de o recolta mai bogata si superioara din punct de vedere calitativ. De aceea, ei reusesc sa obtina preturi mai bune pentru fructele lor si, implicit, un profit substantial.

Sursa: stiriagricole.ro

Facebook Comments