Busuiocul este o plantă ierboasă originară din Asia şi Africa. Face parte din familia Lamiaceae, este de mai multe tipuri şi este popular ca aliment de sezon, ierburile aromate fiind folosite atât în ceai, cât şi ca supliment datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate.
Valori nutriţionale ale busuiocului
Iată nutrienţii care se regăsesc în doar 2 grame de busuioc (o linguriţă).
- Calorii: 0.6
- Vitamina A: 3% din necesarul zilnic
- Vitamina K: 13% din necesarul zilnic
- Calciu: 0.5% din necesarul zilnic
- Fier: 0.5% din necesarul zilnic
- Mangan: 1.5% din necesarul zilnic
Frunze uscate, mărunţite
- Calorii: 5
- Vitamina A: 4% din necesarul zilnic
- Vitamina K: 43% din necesarul zilnic
- Calciu: 4% din necesarul zilnic
- Fier: 5% din necesarul zilnic
- Mangan: 3% din necesarul zilnic
Chiar dacă spre deosebire de busuiocul proaspăt cel uscat este mai concentrat în nutrienţi, la gătit nu este folosit în cantităţi la fel de mari ca cel proaspăt. Cu excepţia vitaminei K, diferenţele sunt nesemnificative. De asemenea, busuiocul conţine antioxidanţi, substanţe antiinflamatoare şi alte elementene benefice.
Busuiocul: beneficii pentru sănătate
Busuiocul este un remediu cunoscut pentru eliminarea sau ameliorarea stărilor de greaţă şi a efectelor ciupiturilor de insecte. Totodată este foarte des folosit în medicina tradiţională chinezească şi holistică. În prezent, oamenii de ştiinţă studiază potenţialele beneficii ale busuiocului, atât în stare pură, cât şi în extracte sau ulei esenţial. În urma studiilor s-au descoperit următoarele beneficii pentru sănătate:
- Reduce pierderile de memorie asociate cu stresul şi înaintarea în vârstă
- Reduce depresia provocată de stresul cronic
- Reduce accidentele vasculare cerebrale şi ajută la recuperare după un astfel de episod
- Îmbunătăţeşte nivelul glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor
- Ajută la relaxarea vaselor de sânge şi subţiază sângele- efect similar aspirinei
- Nu permite înmulţirea bacteriilor care duc la apariţia cariilor
- Ţine insectele la distanţă- ţânţarii şi căpuşele
Busuiocul: riscuri
Busuiocul consumat în cantităţi mici nu prezintă riscuri, dar trebuie totuşi să ţinem cont de câteva precauţii. Frunzele de busuioc sunt bogate în vitamina K, care ajută la coagularea sângelui. Cantităţile mari nu sunt tocmai recomandate, mai ales dacă sunt luate alături de anumite medicamente. De asemenea, persoanele care suferă de tensiune sau diabet şi urmează un tratament nu pot consuma şi busuioc, pentru că pot interfera. Şi în acest caz este nevoie de o părere avizată. Busuiocul sfânt, cunoscut şi ca busuioc indian sau tulsi, nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care încearcă să rămână gravide. Studiile realizate pe animale arată că acesta afectează spermatozoizii în mod negativ sau poate declanşa contracţiile din timpul sarcinii. Riscurile în privinţa utilizării în perioada alăptării nu sunt cunoscute.
Sursa: csid.ro