Arata ca niste margarete minuscule, pitulate, la inceput de primavara, printre firele de iarba abia mijite. Sunt cele mai curajoase flori ale primaverii, care apar la prima adiere de vant cald si la primele raze de soare, putand rezista, odata ce au apucat sa rasara, si o luna intreaga, chiar si sub zapezi. Popular, se mai numesc si bumbisori, nasturasi sau banutei. Medicina populara romaneasca crediteaza aceste mici flori albe, tivite cu rosu, cu proprietati detoxifiante, protectoare ale rinichilor si plamanilor, dar si antitumorale. Culegerea lor cere, datorita dimensiunilor reduse, foarte multa rabdare, motiv pentru care veti gasi rareori un ceai de paralute de calitate, in comert. In schimb, florile albe, culese si uscate cu propria mana, sunt un adevarat medicament, asa cum vom vedea.
* Insuficienta renala cronica – se tin cure de cate 14 zile, cu infuzie combinata de Paralute, din care se beau 3 cani pe zi. Preparatul se administreaza dimineata, la pranz si seara, la temperatura camerei si indulcit cu putina miere. Modul in care actioneaza asupra rinichilor este putin cunoscut, deocamdata, dar rezultatele practice arata ca Paralutele stimuleaza capacitatea filtranta a rinichilor, indiferent daca ea este afectata ca urmare a unei infectii, a unui proces autoimun sau a diabetului.
* Litiaza renala cu urati – la ceaiul de Paralute se adauga o lingurita de muguri sau o lingura de frunzulite proaspete de mesteacan. Se tine o cura de 21 de zile, timp in care se beau 1,5-2 litri de ceai pe zi, pe stomacul gol, in doua reprize (dimineata si seara).
* Pete pe piele – multe dintre tulburarile de pigmentare ale epidermei dispar ori se estompeaza de la sine, atunci cand este stimulata eliminarea toxinelor din organism. In acest scop, se face o cura de 21 de zile cu infuzie de Paralute, care are un puternic efect drenor, stimuland activitatea rinichilor si ficatului. Efectul acestui elixir, din care se bea un litru pe zi, este mult potentat de un regim alimentar predominant crudivor (cu 50-70% legume si fructe crude), in care se consuma multa salata de papadie si Paralute, frunze de telina si de ridiche de luna, usturoi si ceapa verde.
* Cancerul la san – una din cele mai eficiente retete populare contra cancerului la san este compusa din: patru parti flori de Paralute, doua parti de floare sau frunza de captalan, doua parti iarba de rachitan (Lythrum salicaria), doua parti vasc (Viscum album) de mar sau de brad. Plantele se folosesc sub forma de pulbere, din acest amestec luandu-se cate doua lingurite, de patru ori pe zi, in cure de 12-18 luni.
* Migrenele – cura de doua saptamani cu salata de flori proaspete de Paralute inlatura insuportabilele dureri de cap, precum si simptomele care le insotesc. Cele mai bune rezultate le obtin persoanele cu probleme renale sau biliare, precum si cele foarte emotive, la care migrenele apar pe fondul unui stres prelungit sau foarte puternic. Daca migrena este asociata cu o hidratare redusa, se vor consuma, in fiecare zi, si 2-3 cani de ceai de Paralute.
Cum se prepara siropul de paralute si ce putem trata cu el
Sursa: sanatate.bzi.ro