Bulgaria a refuzat şefia diplomaţiei europene

by Andreea Radu

Bulgaria a refuzat postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi va lupta pentru ca Mariya Gabriel, comisarul său european, să îşi menţine poziţia actuală. Acest lucru a fost clarificat de comentariul primului-ministru, Boiko Borisov, după reuniunea de 40 de ore a liderilor UE, la care au discutat asupra alocării funcţiilor de conducere în instituţiile Uniunii. În ciuda discuţiilor lungi, nu s-a ajuns la nicio soluţie concretă iar negocierile vor continua, a spus premierul bulgar, potrivit Monitor, citat de Rador.

Potrivit afirmaţiilor sale, pentru poziţia de şef al diplomaţiei UE înclină şi actualul comisar bulgar, Mariya Gabriel, şi predecesorul acesteia în CE, Kristalina Georgieva, care este în prezent CEO al Băncii Mondiale. „Mariya Gabriel este comisarul european pe care guvernul bulgar îl va confirma pentru viitoarele alegeri. Se propune să fie Înalt Reprezentant; de asemenea alţi colegi, colegul italian – Kristalina Gerogieva”, a spus Borisov.
El a explicat că principalele motive pentru refuzul de a prelua importantul post sunt negocierile cu ţările din Balcanii de Vest pentru aderarea lor la UE şi importanţa de a avea un comisar „cu responsabilitate reală“. „Ce este mai important pentru noi, nu se poate ambele – un comisar cu un sector real sau un negociator de top. Imaginaţi-vă că ţările din Balcanii de Vest nu vor fi invitate, iar atunci kosovarii, albanezii, macedonenii, sârbii vor spune că nu s-a întâmplat din cauza unei bulgăroaice”, şi-a arătat îngrijorarea Borisov şi a adăugat că guvernul va confirma numirea lui Gabriel, responsabilă pentru economia digitală şi societate digitală, pentru poziţia sa actuală.
În ceea ce priveşte informaţia oficială neconfirmată, că Georgieva este vehiculată pentru şefia Consiliului European, Borisov a spus că acest lucru este imposibil, deoarece liberalii sunt neclintiţi privind acest subiect, care, potrivit cuvintelor sale, este şi motivul pentru care nu s-a ajuns la o soluţie toată noaptea.
Premierul a mai comentat că, în momentul de faţă, majoritatea ar putea-o forma PPE şi social-democraţii, să intre şi liberalii cu o poziţie, iar atunci ar exista o formulă de lucru care să garanteze o majoritate în Parlamentul European. Potrivit spuselor sale, se înaintează spre o variantă Frans Timmermans de la PES pentru conducerea Comisiei Europene, iar candidatul PPE, Manfred Weber, la Parlamentul European. Primul ministru a fost categoric că ar trebui să existe compromisuri.

El şi-a susţinut această teza şi în discuţia cu Timmermans, pe care a avut-o în cursul nopţii de luni spre marţi, la Reprezentanţa Permanentă a Bulgariei la Bruxelles. „Ştiţi ce este important pentru noi”, i s-a adresat Borisov, după ce a enumerat monitorizarea, pe care Bulgaria o vrea ridicată, precum şi primirea în Schengen. Timmermans, la rândul său, a declarat: „Întotdeauna am fost direct şi sincer cu voi şi mi-am exprimat admiraţia pentru ceea ce faceţi în lupta împotriva corupţiei în ţara dumneavoastră. Am avut multe discuţii sincere în acest sens cu tine, de aceea apreciez prietenia noastră”.

 

Sursa: hotnews.ro

Facebook Comments