Bucureștiul a intrat oficial în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat marți Mihaela Păun, directorul ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București.
Bucureștiul se alătură altor 14 orașe din țară, urmând ca în 2016 să fie declarat câștigătorul acestui proiect cultural.
„Înscrierea în cursa pentru Capitală Europeană a venit din dragoste pentru oraș. (…) Toate etapele importante ale candidaturii, fie că a fost vorba de proiecte, consultări cu bucureștenii sau evenimente artistice, se vor regăsi pe 30 de panouri gigant, amplasate în foaierul de la ArCuB Gabroveni, care vor putea fi consultate de public până la finele anului”, a spus Mihaela Păun.
Managerul proiectului, Raluca Ciută, a arătat că din vara lui 2014 municipalitatea a coordonat elaborarea primei strategii pe termen lung în domeniul culturii din București din perspectiva unor inițiative ce se vor dezvolta în perioada 2016 — 2022.
„Strategia culturală a Capitalei se bazează pe cercetarea excesivă a sectorului cultural și creativ, o cercetare despre investițiile publice și private în domeniul cultural în ultimii opt ani, o cercetare despre cum bucureștenii își petrec timpul liber, o cartografiere asupra spațiilor cu potențial de activare culturală”, a susținut Raluca Ciută, precizând că primul pas făcut pentru această competiție a fost încurajarea unei participări generalizate a tuturor cetățenilor orașului la sistemul cultural.
Anca Ioniță, coordonator al proiectului „București — Capitală Europeană a Culturii”, a declarat că 34% dintre bucureșteni sunt de acord că Bucureștiul este un oraș european, iar 66% apreciază că acesta este un oraș creativ și dinamic.
Prezent la conferința de lansare a candidaturii, primarul general Ștefănel Dan Marin a dat asigurări că va susține acest proiect pentru că dorește ca și zonele periferice ale orașului să se bucure de manifestări culturale.
Sursa: agerpres.ro