Este o planta de primavara, care umple poienile din paduri, de la campie pana la munte, si care astazi, din cauza toxicitatii putini o mai folosesc. In medicina populara, brebenelul (Corydalis Cava, Corydalis bulbosa) este folosit ca anestezic, iar fitoterapia il recomanda in special pentru afectiunile sistemului nervos central si pentru circulatia sangelui.
Toata planta, dar in special bulbul, contine alcaloizi, printre care si bulbocapnina, cu actiune anestezica (asemanatoare scopolaminei), ce anuleaza sensibilitatea celulelor la adrenalina si scade tensiunea arteriala. De asemenea, contine coridalina, cu efecte narcotice, ce poate provoca imobilitate catatonica daca este administrata in cantitati mai mari. De aceea, se recomanda folosirea brebenelului doar sub supravegherea unui terapeut, si numai in doze precis alcatuite.
Alcaloizii pe care ii contine brebenelul se gasesc si in speciile ce cresc in China si in zona Muntilor Himalaya, dar cantitatile lor difera de cele din brebeneii din Europa, si actioneaza contrar acestora, nu ca anestezic, ci ca stimulent al sistemului nervos.
Util in Parkinson
Brebenelul este indicat pentru boala Parkinson, paralizii insotite de stari de agitatie, tulburari nervoase, stari de agitatie psihomotorie, circulatie cerebrala defectuoasa si afectiuni cardiace. Pentru tratarea acestor afectiuni exista si medicamente, preparate cu bulbocapnina din planta, ce se administreaza in doze de 0,05-0,2 g pe zi.
Brebenelul este eficient si in afectiuni hepato-biliare, cancer, calmarea durerilor menstruale, colici, viermi paraziti (tenii, oxiuri, ascaris). Se poate consuma sub forma de infuzie din frunze, ce se prepara turnand 500 ml apa clocotita peste 5 g de planta uscata si maruntita. Se acopera timp de zece minute si se beau zilnic doua cani, timp de 14 zile.
Bun pentru memorie
Infuzia din frunze de brebenel este un concurent al lecitinei, deoarece imbunatateste memoria persoanelor foarte stresate.
Potoleste durerile
Pentru calmarea durerilor se recomanda tinctura de brebenel: se pun 50 g bulbi maruntiti in 250 ml alcool alimentar de 70 de grade si se pastreaza 15 zile, agitand des. Dupa aceea se strecoara si se pune lichidul in sticle mici. Se iau cate cinci picaturi diluate in 100 ml de ceai sau de apa.
Atentie! Specialistii atrag atentia ca in cazul in care dozele preparatelor ce contin brebenel sunt depasite, chiar si cu foarte putin, fata de cantitatile tolerate de organism, pot pune in pericol viata pacientului, prin paralizia unor centri cerebrali vitali. Astfel, din cauza toxicitatii mari, planta se foloseste doar in produse standardizate, in care se gasesc extrase precis dozate.
Sursa: sanatate.bzi.ro