Cele mai cunoscute titluri ale momentului, propuse de peste 200 de edituri participante, în cele mai bine de 300 de evenimente, vor fi prezentate publicului la cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 1 – 5 iunie la Romexpo.
* Potrivit site-ului evenimentului, Editura Adenium a pregătit pentru vineri o lansare aniversară — cartea „Anul Regal: jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”. Evenimentul îi va avea ca invitați pe principele Radu, alături de Liviu Mihaiu, Ovidiu Nahoi, Doru Tompea și Alexandru Muraru.
* Tot în cea de a treia zi a Bookfest, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română va organiza o discuție pe marginea unor cărți tipărite în Israel, cu G. Mosari, președintele asociației și criticul și istoricul literar Răzvan Voncu.
* Alex. Ștefănescu își va lansa vineri, la standul Editurii Corint, noul volum „Jurnal secret. Serie nouă”, la eveniment fiind invitați să participe, alături de autor, Mircea Dinescu și Ion Caramitru. Tot Editura Corint va organiza o masă rotundă la care vor fi puse în discuție două perspective diferite asupra pericolului pe care îl reprezintă terorismul, perspective prezentate în cărțile „Jurnalul de la Guantanamo” de Mohamedou Ould Slahi și „Islamul. Planul secret pentru crearea califatului” de Glenn Beck.
* Editura Humanitas Fiction îi așteaptă pe cititori cu mai multe lansări, moderate de Denisa Comănescu, coordonatorul colecției „Raftul Denisei”, primul din seria acestora fiind programat vineri, când Mircea Cărtărescu și Ioana Pârvulescu vor prezenta ediția de colecție „Scrisoare către tata” de Franz Kafka.
* Sâmbătă, Mihaela Anghelescu Irimia și Andreea Răsuceanu vor lansa volumul „Rosa Alchemica și alte scrieri” de W.B. Yeats, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, iar Ovidiu Nahoi, Tania Radu, Ioan Stanomir și Doru Mareș vor vorbi despre cel mai comentat roman al anului 2015 în Franța: „2084. Sfârșitul lumii” de Boualem Sansal, carte laureată cu Marele Premiu al Academiei Franceze. Tot sâmbătă, Radu Paraschivescu și Andreea Răsuceanu vor prezenta romanul câștigător al Premiului Pulitzer în 2015 — „Toată lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr.
* Duminică, Humanitas a programat alte două lansări: romanul „Calea Idei Brown”, semnat de scriitorul argentinian Ricardo Piglia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii sud-americane și romanul de debut „Poate Estera” al scriitoarei de limbă germană Katja Petrowskaja, câștigător al mai multor distincții importante. Tot duminică, va fi prezentat noul volum „Iuda” de Amos Oz, la eveniment luând parte istoricul Fania Oz-Salzberger (fiica autorului), Ioana Pârvulescu, Tania Radu și Denisa Comănescu.
* Sâmbătă, Nicolae Manolescu va intra în dialog cu Adrian Mihalache despre „Ro-Mânia — agresivitatea discursului contemporan”, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Cultural Român.
* În programul zilei este înscrisă și lansarea cărții „Ai uitat să râzi” de Bogdan Munteanu, publicată la Editura Nemira, lansare urmată de o sesiune de autografe.
* Standul Grupul Editorial Corint o va avea ca invitată, tot sâmbătă, pe Marina Almășan, pentru lansarea cărții sale „și eu am descoperit America!”, la care vor mai lua parte Mircea Radu, Corina Chiriac, Eugen Cristea, Cristian Brancu, Alex. Ștefănescu și Octavian Andronic.
* La Curtea Veche Publishing, Adrian Cioroianu va prezenta sâmbătă al doilea volum al cărții sale „Cea mai frumoasă poveste”. Tot sâmbătă vor fi lansate volumele „Euro-Falia” de Armand Goșu și „Dosarul Lenin. Vraja nihilismului” de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan. Pe lângă autori, la cele două evenimente au mai confirmat participarea Teodor Baconschi, Dan Perjovschi și Sever Voinescu.
* Editura Curtea Veche Publishing îl va avea invitat pe cunoscutul polițist Marian Godină, care își va lansa miercuri cea mai recentă carte — „În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare”, volum de povestiri pentru copii.
* Tot despre misiuni ale poliției, dar de pe alte coordonate geografice, se va vorbi și la evenimentul organizat sâmbătă de Grupul editorial ALL pentru lansarea titlului „Sub acoperire. Povestea adevărată a poliției secrete din Marea Britanie” de Rob Evans și Paul Lewis. Aceeași editură îi așteaptă pe cititori și la prezentarea volumului coordonat de Alex. Ștefănescu — „Eminescu, poem cu poem”—, programată tot pentru sâmbătă.
* Pe lista evenimentelor Editurii RAO se va afla lansarea mai multor volume ale unor autori români, printre care: „Acțiunile separatiste care vizează România” de Anghel Andreescu, „Viață de împrumut” de Doru Munteanu, „Suflet în exil” de Marian Nazat, „Dulce ca pelinul” de Ștefan Mitroi și „Jean Pangal. Documente inedite, 1932-1942” de Bogdan Bucur.
* Tot la standul RAO, sâmbătă și duminică, vor avea loc două sesiuni de autografe, prima cu Igor Bergler, autorul bestseller-ului „Biblia pierdută”, iar cea de a doua cu Chef Joseph Hadad, jurat în emisiunea Top Chef și autor al volumului „În bucătăria lui Joseph”. Joseph Hadad va lansa acest volum vineri, când va susține și o demonstrație culinară. Ziua de vineri va purta la RAO semnul gusturilor rafinate, vizitatorii Bookfest fiind de asemenea invitați ceva mai târziu la o degustare de vinuri prilejuită de o altă lansare: „Cartea vinurilor românești, primul ghid despre cele mai bune vinuri din România și Republica Moldova” de Marinela Vasilica Ardelean.
***
Pentru copii, ziua de 1 Iunie va fi o sărbătoare și la Bookfest, programul special Bookfest Junior — care se adresează copiilor și adolescenților — grupând peste 40 de evenimente și surprize care îi vor încânta pe toată perioada celor cinci zile. Printre acesta se numără: concursuri de creație literară, întâlniri cu autori, proiecții de filme de animație, ateliere de desenat și de povestit, teatru de păpuși, noutăți editoriale pentru copii și adolescenți, happy-hour cu reduceri la cărțile pentru copii și adolescenți, cadouri, tombole cu premii.
Invitatul de Onoare din acest an este Statul Israel, care va participa la Bookfest sub motto-ul „Never Stop Dreaming”.
Propunând aproape 30 de evenimente, Israelul va prilejui publicului român întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii israeliene contemporane — Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren și Gil Hovav.
La standul invitatului de onoare al salonului, care va fi amplasat în Pavilionul C4, cei interesați vor putea găsi o bogată ofertă de cărți în limba ebraică, precum și ediții în limba română ale unor cărți israeliene cunoscute.
Muzica își va avea locul ei în maratonul evenimentelor de la Bookfest 2016, pe 1 iunie, în prima seară a salonului de carte, fiind programat un concert al Corului de Copii Radio, iar în ziua următoare scena fiind pregătită pentru interpretul de muzică fado Ricardo Caria și prietenii săi. Vineri, de la ora 20,00, vizitatorii îi vor putea urmări în concert pe membrii trupei Foley’ Ala, care vor delecta publicul cu un program intitulat Puzzle suprarealist, având la bază texte de Urmuz.
Cinematograful de artă Bookfest va adăuga de asemenea un ingredient important pentru succesul ediției, aducând pe afiș pelicula Son of Saul, câștigătoare în acest an a Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, care va rula vineri.
Programul de vizitare va fi: miercuri, joi și duminică — 10,00 — 20,00; vineri și sâmbătă — 10,00 — 21,00.
Accesul vizitatorilor va fi gratuit pe toată perioada salonului de carte.
Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, ediția prezentă desfășurându-se sub patronajul președintelui Klaus Iohannis.
Sursa: agerpres.ro