OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) lanseaza un raport privind estimarea globala a prevalentei unei boli de care sufera doua treimi din populatia lumii.
Mai mult de 3.7 miliarde de oameni sub varsta de 50 de – sau 67% din populatia mondiala – sunt infectate cu tipul de virusul herpes simplex 1 (HSV-1), un virus extrem de contagios, care poate provoca inflamatii dureroase in jurul gurii si in zona genitala.
Alte 417 milioane de persoane cu varste cuprinse in intervalul 17-49 de ani au contractat o alta forma a virusului, HSV-2, care cauzeaza herpes genital.
Herpes simplex HSV-1, de obicei, provoaca mai degraba ulceratii bucale, dar, in ultimii ani, a inceput sa provoace si infectii genitale, in principal in tarile bogate.
Estimarile pentru HSV-1 prevalenta de regiune in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 0-49 in 2012:
America: 178 de milioane de femei (49%), 142 milioane de oameni (39%)
Africa: 350 de milioane de femei (87%), 355 milioane de oameni (87%)
Estul Mediteranei: 188 de milioane de femei (75%), 202 milioane de oameni (75%)
Europa: 207 de milioane de femei (69%), 187 milioane de oameni (61%)
Asia de Sud-Est: 432 de milioane de femei (59%), 458 milioane de oameni (58%)
Western Pacific: 488 de milioane de femei (74%), 521 de milioane de oameni (73%)
Infectia cu Herpes simplex sporeste riscul de infectare cu HIV/SIDA
HSV-2 poate sa sporeasca riscul de infectare si raspandire a HIV, virusul care cauzeaza SIDA. Deocamdata, se cunosc putine lucruri despre asocierea dintre HSV-1 si HIV/SIDA, insa cercetatorii stiu deja ca aceasta forma a virusului herpetic poate sa determine o serie de complicatii medicale grave, precum encefalita.
„Trebuie sa acceleram dezvoltarea unor vaccinuri contra virusului herpes simplex, iar, daca un vaccin conceput pentru a preveni infectarea cu HSV-2 va preveni de asemenea HSV-1, atunci vom obtine beneficii nesperate”, a declarat Sami Gottlieb, ofiter medical in cadrul OMS.
Simptomele bolii
Herpesul este o infectie pe tot parcursul vietii, care are adesea simptome usoare sau nu, dar pot fi detectate prin prezenta anticorpilor pentru HSV-1 sau HSV-2 in sange. Este dificil de a determina proportia de persoane infectate cu herpes simplex din intreaga lume care au boala simptomatica, deoarece simptomele pot fi usoare sau pur si simplu nu sunt recunoscute ca herpes.
Simptomele infectiei cu Herpes Simplex pot fi tratate cu antivirale, dar dupa un episod initial, simptome pot recidiva.
Transmiterea virusului Herpes Simplex apare cel mai adesea fara simptome. Virusul poate avea un impact negativ semnificativ asupra starii de sanatate mintala.
Persoanele cu simptome de herpes orolabial se pot confrunta cu stigmat social, si pot experimenta stres psihologic ca un rezultat. La persoanele cu un sistem imunitar slab, cum ar fi cele cu infectie HIV avansata, HSV-1 poate avea simptome mai severe si mai frecvente recidive. Rar, infectia cu HSV-1 poate duce, de asemenea, la mai multe complicatii grave, cum ar fi encefalita sau boala oculara.
Dintre cele opt forme cunoscute de virus herpes simplex, HSV-1 si HSV-2 sunt cele mai frecvente.
Sursa: sanatate.bzi.ro