Pentru că infecțiile nozocomiale reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa pacienților spitalizați, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a pus în discuție modernizarea totală a blocului operator al Spitalului Județean, format din nouă săli. Este vorba de o investiție estimată la 12 milioane de euro, pe care Consiliul Județean nu o poate realiza singur.
„Căutăm o soluție de finanțare pentru că investiția va presupune inclusiv redesenarea rețelei de utilități, redimensionarea postului trafo datorită creșterii consumului de energie și modernizarea tuturor spatiilor anexe. Dacă vom realiza această investiție, ar însemna o reducere de 15 milioane de euro a cheltuielilor prevăzute în masterplanul Spitalului Municipal, căci conducerea sistemului de sănătate publică din Arad este de părere că nu ar mai fi necesară o construcție similară nouă la Municipal”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Modernizarea blocului operator se va putea realiza cu sprijinul Ministerului Sănătății sau prin fonduri europene, urmând să se analizeze oportunitatea fiecărei variante.
La Consiliul Județean Arad s-a discutat, astăzi, proiecția de buget pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, incluzând aici investițiile preconizate și cheltuielile de funcționare. Tot în cadrul ședinței de lucru de astăzi au fost stabilite unele dintre proiectele pe care se va concentra activitatea Consiliului Județean în domeniul sănătății publice, în următorul ciclu financiar, pe cele trei linii importante de finanțare: Programul Operațional Regional, Programul Transfrontalier România-Ungaria și Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt vizate, cu prioritate, investiții mari în domeniile Cardiologie, Oncologie și Terapie Intensivă. Ședința de lucru de astăzi este urmare a dezbaterii din această săptămână, când peste 30 de specialiști din domeniul sănătății publice arădene au discutat planul de dezvoltare a Spitalului Județean.
Proiectele Consiliului Județean Arad pentru sistemul arădean de sănătate publică au depășit 100 de milioane de euro, de la preluarea Spitalului, în anul 2010. Această sumă a fost deja investită sau reprezintă investiții în curs, în diverse faze de implementare a proiectelor (de la documentație tehnică la execuție).