Bisericile româneşti din Seghedin şi Crâstor şi-au sărbătorit hramul, de Bunavestire  

by Andreea Radu
Bunavestirea, sărbătoare tradiţională în spiritualitatea răsăriteană, este hramul a două lăcaşuri de cult româneşti din Ungaria. La manifestările religioase de la Seghedin (Szeged) şi Crâstor (Sarkadkeresztúr), a participat şi Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

În data de 24 martie 2018, a avut loc ceremonia religioasă prilejuită de hramul Capelei Ortodoxe Române din  Crâstor (Sarkadkeresztúr) din judeţul Bekes. Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfințitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU)  împreună cu un sobor de preoţi, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri din Arad. Preotul paroh al acestei parohii este Alexandru Sereş, membru al comunităţii istorice româneşti din Ungaria. La manifestarea de duminică au participat mai multe oficialități: Florin Trandafir Vasiloni,  consulul general al României la Gyula; Bakucz Péter, primarul localităţii Crâstor, Ioan Pătcaş, președintele Autoguvernării Românești din Crâstor, Ioan Tat, președintele Autoguvernării Românești din Șercad (Sarkad), precum și enoriaşi din Crâstor, Micherechi (Mehkerek), Aletea (Elek), Gyula şi Chitighaz (Ketegyhaza).              

La final, participanții au luat parte la o masă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești din Crâstor. Capela românească din Crâstor funcționează într-un imobil achiziționat de credincioșii din localitate în anul 1943 și adaptat nevoilor de cult ortodoxe, care a beneficiat, de-a lungul vremii de mai multe lucrări de restaurare. Imobilul din 1943 reprezintă doar o etapă în viața comunității ortodoxe românești din Crâstor, a cărei vechime urcă cel puțin până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, mărturie stând biserica de lemn existentă aici în anul 1779 și care a fost înlocuită în anul 1830 cu o altă biserică, tot din lemn. Datorită precarității acestor vechi locașuri de cult din lemn, în perioada 1900-1943, sfintele slujbe ortodoxe românești de la Parohia Crâstor au fost celebrate într-o sală a școlii confesionale care funcționa, la vremea respectivă, în această localitate.                                                                            

Ultima reparație majoră făcută la această capelă a avut loc în anii 2014-2015 și a vizat înlocuirea în întregime a fațadei, cu sprijin financiar din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de la București (DPRRP), dar și al primăriei locale, al Primăriei comunei înfrăţite,  Cefa (județul Bihor, România) și al credincioșilor parohiei Crâstor. Capela a fost resfințită atunci, la încheierea lucrărilor (29 martie 2015). 

În data de 23 decembrie 2019, consulul general Florin Vasiloni a participat la serbarea hramului paraclisului ortodox românesc de la Seghedin (Szeged), din judeţul Csongrad. Acest lăcaş de cult a fost înfiinţat în anul 2017, având hramurile „Buna Vestire” şi „Sfântul Cuvios Siluan Athonitul”. Paraclisul se află într-un spaţiu pus la dispoziţie de Hotelul „Forrás” din Seghedin.

Potrivit obiceiului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către PS Episcop Siluan sfânta liturghie arhierească care aconstituit o slujire inter-ortodoxă, între cele trei feluri de ortodocși care trăiesc în acest oraș universitar din Ungaria: români, sârbi și maghiari. Printre clerici s-au numărat pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin, gazda acestei manifestări, pr. Imrényi Tibor, paroh al bisericii ortodoxe maghiare din Seghedin şi pr. Dalibor Milencovici, paroh al bisericii ortodoxe sârbe din Seghedin. Au participat reprezentanţii Consulatului General al României la Seghedin, redactori  ai studiourilor de radio și televiziune în limba română din Seghedin, ș.a.

La Seghedin există o biserică ortodoxă sârbă construită între anii 1773-1778 și o biserică ortodoxă maghiară, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, iar din anul 1995 a fost înființată și o parohie ortodoxă românească, la inițiativa pr. Aurel Becan, care a slujit o vreme în limba română, în biserica sârbească. Ca urmare a propunerii venite din partea conducerii Hotelului Forrás, într-o sală pusă la dispoziție în incinta hotelului, a fost amenajat acest paraclis românesc cu hramurile „Bunavestire a Maicii Domnului” și „Sfântul Siluan Atonitul”, sfințit în data de 10 iulie 2017, în care se săvârșesc slujbele în limba română, pentru comunitatea românească care trăiește în Seghedin.

 

Facebook Comments