Cea mai veche biserică de lemn din Țara Românească, ridicată în localitatea Vaideeni pe ruinele unei cetăți dacice, anterior migrației păstorilor din Ardeal, și care a devenit un simbol al creștinătății la sud de Carpați, este un punct central al pelerinajelor monahale din Vâlcea.
„Biserica de lemn din Marița este minunea medievală din această parte a României. Demonstrează că până la migrația masivă a păstorilor din Mărginimea Sibiului, despre care se știe că au întemeiat comuna Vaideeni, aici a existat o puternică așezare. Biserica era reperul acestei mici comunități de tăietori de lemn și mai arată ceva. Faptul că, spre deosebire de alte localități de sub Carpați, unde au existat ciocniri între localnici și ardeleni, la Vaideeni a existat o armonie și o omogenizare ulterioară a celor două nații de români, forestierii și păstorii. Biserica din Marița este simbolul creștinătății de la sud de Carpați, un tezaur care urmează să împlinească cât de curând o jumătate de mileniu”, a declarat pentru AGERPRES Ligia Rizea, specialist în patrimoniu național.
Biserica de lemn din Marița se află în Vaideeni, în cătunul Funduri. Biserica a fost ridicată între anii 1556-1557 și poartă hramul ‘Cuvioasa Paraschiva’.
Aceasta este cea mai veche biserică de lemn de la sud de Carpați, datată ferm de o inscripție pe perete. Remarcabilă este tratarea catapetesmei, acoperită de desene zgâriate cu horjul și pictată în culori vii. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice.
Potrivit istoricilor din Vâlcea, fundația bisericii este construită pe ruinele unei vechi cetăți dacice, aflată pe un culoar comercial care venea dinspre sud și urca spre Transalpina și apoi spre Sarmisegetuza.
De altfel, în județul Vâlcea există nu mai puțin de 92 de biserici de lemn.
„Biserica din Marița este biserica simbol a românilor de la sud de Carpați, ea va fi promovată alături de celelalte obiective turistice din Vaideeni, cel mai mare bust al părintelului Arsenie Boca, alte două biserici de zid de patrimoniu și stațiunea Ursu — Ursulețul, de la cota 1.600”, a declarat pentru AGERPRES primarul Daniel Băluță.
Vaideeni este una din cele mai mari localități din județul Vâlcea, despre care se spune că a fost întemeiată de păstorii din Transilvania în timpul migrației din secolelor XVII—XVIII, când ciobanii din Sibiu, Alba, Hunedoara și Brașov au preferat să se stabilească la sud de Carpați pentru a scăpa de taxele Imperiului Habsburgic.
Sursa: agerpres.ro