BISERICA ROȘIE, GAZDA UNUI CONCERT DE ORGĂ ȘI ARII PRECLASICE

by Dana B.

Literatura pentru orgă şi aceea a ariilor preclasice de concert ne readuce în contextul Bisericii Evanghelice Luterane în seara de 14 mai 2016, la ora 19.00, cu un nou program alcătuit din iniţiativa  dirijorului Dorin Frandeş, a soliştilor invitaţi,  organistul Viorel Ciurtin, baritonul Andrei Frandeş şi a clarinetistului ansamblului simfonic, Tibi Boc.

În jurul uneia dintre cele mai complexe partituri pentru orgă a secolului XX, Concertul pentru orgă, corzi şi timpani de Francis Poulenc, cuprinsă în tezaurul neobaroc al timpului, programul de concert îşi argumentează numerele adiacente: Toccata şi fuga în re minor pentru orgă de Johann Sebastian Bach, una dintre cele mai cunoscute partituri pentru orgă din întreaga literatură mondială, Claribel, pentru clarinet şi orgă de Eugene Bozza, partitură de frontieră, cu un nou standard de virtuozitate pentru clarinetiştii secolului XX, sau Toccatina festivă, lucrare pentru orgă solo de Colin Mawby, organist la Westminster Cathedral din Londra. Arta vocală a barocului italian revine cu două dintre marile favorite, Già il sole dal Gange de Alessandro Scarlatti şi Nina de Giovanni Battista Pergolesi, lărgind în această seară şi lista de titluri în premieră a repertoriului nostru de acompaniament.

 Portret – Viorel Ciurtin

 Organistul Viorel Ciurtin s-a născut în anul 1982 la Timişoara. A studiat pianul cu prof.  Petriţi Gloria de la vârsta de 6 ani, iar mai târziu, pianul şi orga, la Colegiul Naţional de Muzică Ion Vidu din Timişoara cu Prof. Lucia Pîrvănescu şi Amalia Teglas. A urmat cursurile Facultăţii de muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, susţinând  licenţa în interpretare instrumentală, cu specializarea orgă, la clasa prof.univ.dr.Felician Roşca. În anul 2009, sub conducerea aceluiaşi profesor şi organist şi-a finalizat studiile de masterat. În anul 2008 beneficiază de un stadiu Erasmus la Facultatea de Muzică din Szeged, Ungaria, la clasa Prof. univ. dr. Laszlo Czanadi.  În cursul anului 2010 s-a perfecţionat în Italia la Conservatorul Naţional din Cuneo, la clasa Prof.Massimo Nosetti. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie artistică cu profesorii Helmuth Plattner la Bayreuth în Germania, Domenico Severin (Franţa). În anul 2008 câştigă Medalia de Bronz la Concursul Internaţional de Orgă de la Szeged (Ungaria), iar în anul 2009 premiul Eduard Terenyi  la Concursul din cadrul Festivalului  Timorgelfest de la Timişoara. Susţine ca solist concerte în diferite programe în Austria, Ungaria, Polonia şi Italia. În anul 2009 a interpretat partea de orgă a Simfoniei a III- a cu orgă op.78 de Camille Saint-Saens, iar în anul 2010 Requiemul op.9 de Maurice Duruflé, în concertele Filarmonicii Banatul din Timişoara şi Festivalul Timorgelfest.  În prezent este profesor la clasa de orgă şi pian de la Liceul de artă Sabin Drăgoi.

Portret – Filip Andrei Frandeș

Născut în 21 August 1994 în Arad, Filip Andrei Frandeş a absolvit în 2013 Liceul Teoretic German “Adam Müller Guttenbrunn”. A fost membru în trupa de teatru francofon “Amifran” pe întreg parcursul liceului, în cadrul căreia a susţinut spectacole la numeroase festivaluri de teatru internaţional destinat tinerilor în Ungaria, Franţa, Rusia şi Belgia. A concertat în 2011 sub bagheta tatălui său, Dorin Frandeş, în cadrul concertului “Tribuna Tinerelor Talente”.  În prezent este student în anul III de studiu al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, la clasa de canto a maestrului Mircea Radu Sâmpetrean.

Facebook Comments