Luna noiembrie, numită în tradiția noastră populară brumar, promorar, viniver, vinar, este a unsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian și are 30 de zile. Ziua are zece ore, iar noaptea 14 ore.
Denumirea lunii noiembrie (lat. november) derivă de la cuvântul „novem” care înseamnă nouă, deoarece a reprezentat luna a noua în fostul calendar roman.
Mai mult timp, decât denumirile efemere date de împărații romani, au rezistat numele introduse de Charlemagne. El a redenumit toate lunile cu denumiri agricole din vechea limbă germană. Aceste nume au fost folosite până în secolul al XV-lea și, cu unele modificări, până în secolul al XVIII-lea, astfel luna noiembrie s-a numit Herbistmanoth (luna ierbii).
Soarele — Luna
Soarele: la începutul lunii răsare la ora 6 h 53 m și apune la ora 17 h 05 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 7 h 31 m și apune la ora 16 h 38 m.
La data de 22 noiembrie se face trecerea în semnul zodiacal — Săgetătorul.
Luna — reprezintă perioada de timp cât durează o rotație a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute și 3 secunde, aproximativ 29 zile și jumătate. În această mișcare se disting patru faze: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.
Fazele Lunii: la 7 noiembrie — Luna la Primul Pătrar la 21 h 48 m; la 14 noiembrie — Lună Plină (Luna începe să descrească) 15 h 54 m; la 21 noiembrie — Luna la Ultimul Pătrar la 10 h 42 m; la 29 noiembrie — Lună Nouă (Luna începe să crească) 14 h 18 m, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Luna noiembrie, numită în popor „brumar”, este vremea brumei și a promoroacei. Mai este numită și „vinar”, adică luna vinurilor, în noiembrie fiind vremea fermentării și limpezirii vinului în butoaie. În vechile calendarele populare erau multe sfaturi legate de lucrările gospodărești ale acestei luni, dar și legate de practicile de medicină populară, descântece și sfaturi oraculare, prin care se puteau face farmece.
Luna noiembrie, din punct de vedere religios are în centru sărbătoarea sfinților creștini Mihail și Gavril și se încheie cu sărbătoarea Sfântului Andrei.
Tot în această lună în ziua de 13 este Lăsata secului pentru Postul Crăciunului, care începe pe 14 și ține până la 25 decembrie când se sărbătorește Nașterea Domnului — Crăciunul.
Prima săptămână din noiembrie este denumită Săptămâna Miriștei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânțările de toamna și începe aratul miriștilor pentru însămânțările de primăvară.
Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cei cu săbii și puteri ocrotitoare asupra ta și a turmelor de oi.
A treia săptămână este denumită tradițional Săptămâna Filipilor de Toamnă, săptămâna în care începe împerecherea lupilor.
A patra săptămână este Săptămâna Ovideniei. În noaptea Ovideniei se deschide cerul, iar strigoii umbla nestingheriți pe afară.
A cincea săptămână este Săptămâna Andreiului de Iarnă care are în centru sărbătoarea Sfântului Andrei, cel care îngheață apa și coase răul.
Sursa: agerpres.ro