Bilanțul morților după cutremurul din Haiti se apropie de 2000

by Florian Popa

Cutremurul puternic care a lovit Haiti sâmbătă a ucis 1.941 de oameni, cel mai nou bilanț de după dezastru, relatează Reuters. Sinistrații supraviețuitori ai dezastrului au nevoie de hrană, adăpost și ajutor medical, însă, în situația în care nenorocirile se țin lanț în țara din Caraibe – o furtună tropicală a lovit cu brutalitate provocând inundații și alunecări de teren, scrie digi24.ro.
Spitalele din Haiti nu au suficienți medici pentru a-i îngriji pe toți răniții.
Eforturile umanitare au fost afectate de stricăciunile provocate de cutremur și furtună, mai ales în spitale, acolo unde doctorii au lucrat inclusiv în corturi improvizate pentru a-i ajuta pe oameni și a salva viețile celor răniți grav, inclusiv copii și bătrâni. Nu au reușit, însă, să-i ajute pe toți.
„Nu am avut suficienți medici, iar ea a murit”, spune Lanette Nuel, stând chiar lângă corpul lipsit de viață al fiicei ei chiar la ieșirea din spitalul principal din Les Cayes, unul dintre orașele cele mai puternic lovite de cutremur și de furtuna puternică.
Femeia de 26 de ani care a murit, ea însăși mamă a doi copii, a fost strivită de dărâmături în timpul cutremurului. Nuel spune că fiica ei a murit în dimineața zilei de marți.

Amplitudinea dezastrului din Haiti
Cutremurul de sâmbătă a pus la pământ zeci de mii de clădiri în cea mai săracă țară din Americi. Pe lângă numărul mare de morți, cutremurul a rănit aproape 10.000 de oameni, iar mulți încă sunt dați dispăruți, blocați sub dărâmături.
Eforturile de ajutorare a sinistraților au fost complicate de instabilitatea politică și de accesul dificil pe drumuri din cauza bandelor de infractori care controlează puncte cheie de infrastructură. Inundațiile și alunecările de teren aduse de furtuna tropicală Grace au exacerbat criza.
„Nenumărate familii haitiene care au pierdut totul din cauza cutremurului trebuie să stea acum cu picioarele în apă, literalmente, din cauza inundațiilor. Chiar în acest moment, în jur de o jumătate de milion de copii haitieni au acces limitat sau deloc la adăpost, apă potabilă, ajutor medical și hrană”, spune Bruno Maes, reprezentantul UNICEF în Haiti.
ONU a anunțat că a alocat 8 milioane de dolari din fonduri de urgență pentru a furniza ajutoare pentru sinistrați. Țări din America Latină – Venezuela, Chile, Mexico, Panama, Columbia și Republica Dominicană au trimis alimente, medicamente și alte provizii. SUA a trimis, de asemenea, provizii și echipe de ajutor și căutare.
Deși bandele infracționale au blocat accesul pe drumuri vreme de luni de zile, ONU a transmis că după „negocieri încununatede succes”, bandele au acceptat să permită convoaielor umanitare accesul în Les Cayes.
Spitalul din Les Cayes, la aproximativ 150 de kilometri vest de capitala Port-au-Prince, a fost copleșit, marți, de numărul mare de răniți și de sinistrați care fugeau din calea furtunii.
„Am încercat să-i îngrijim pe toți pacienții. Am primit provizii, dar nu este suficient”, spune directorul spitalului. Într-o tabără de sinistrați din Les Cayes, cu un număr mare de copii și bebeluși, peste o sută de oameni s-au chinuit să repare plafonul improvizat din stâlpi de lemn și prelate care fusese distrus de furtună.
Cutremurul este doar cea mai recentă provocare pentru această țară greu încercată. Asasinarea președintelui țării, Jovenel Moise, luna trecută, nu a fost încă pe deplin lămurită și a adăugat și mai multă instabilitate acestui teritoriu aflat în criză. Frica a devenit o stare cvasi-permanentă în rândul locuitorilor.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate