Beneficiile vitaminei C

by Cristian Dobre

Vitamina C, cunoscută și ca acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă și una dintre cele pe care corpul uman nu le poate produce de sine stătător. Așadar, pentru a ne bucura de beneficiile acestei vitamine, este important să consumăm alimente bogate în acid ascorbic. Printre numeroasele beneficii aduse de vitamina C se numără și potențialul său rol antiancerigen. 

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C vine cu numeroase beneficii pentru organism, printre care se numără stimularea sistemului imunitar, potențialul de scădere al nivelului de stres din organism, precum și al tensiunii (benefic pentru persoanele hipertensive). Vitamina C este un aliat de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus, dar ne sprijină și pe partea de frumusețe, prin stimularea producției de colagen, ceea ce ajută la redarea aspectului tânăr și ferm al pielii. Mai mult, printr-un consum susținut de vitamină C se poate menține aspectul radiant al părului, deoarece fortifică și protejează firele de păr.
Rolul protector al vitaminei C este remarcabil, ferind organismul de boli precum: gripă și răceală, diabet, astm și afecțiuni cardiovasculare. Nu în ultimul rând, vitamina C este un puternic cicatrizant, ajutând la vindecarea rapidă a rănilor.

Deficiența de vitamină C

Vitamina C aduce numeroase beneficii, dar nu trebuie tratată ca un simplu supliment. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C este necesar pentru buna funcționare a organismului. De asemenea, este bine de știut faptul că deficiența de vitamină C poate avea consecințe asupra organismului.

Deficiența de vitamina C se produce treptat, pe parcursul timpului, și poate fi consecința unui regim alimentar restrictiv. În timp, lipsa vitaminei C din corp poate afecta producția naturală de colagen în corp, ceea ce determină deprecierea țesuturilor. Cele mai des întâlnite simptome sunt oboseala cronică, slăbiciunea musculară și a articulațiilor, uscăciunea pielii și pierderea în greutate. În cazuri mai severe se poate întâlni inflamarea și sângerarea gingiilor.

Una dintre afecțiunile grav generate de această deficiență este scorbutul, o boală din ce în ce mai rar întâlnită. Având în vedere neplăcerile pe care deficiența de vitamină C le poate produce, este bine să avem în vedere doza zilnică recomandată, care este de 90 mg – pentru bărbați, 75 mg – pentru femei, 85 mg – pentru femeile însărcinate și între 25 mg și 75 mg pentru copii și adolescenți. Pentru a afla necesarul zilnic, este recomandat să vă consultați cu un medic specialist.

Vitamina C în cancer

Vitamina C, în doze mari, este folosită în tratamentul anticancer, motiv pentru care s-a creat o nouă percepție, nevalidată științific, conform căreia vitamina C poate vindeca anumite forme de cancer.
În primul rând, este important de reținut faptul că vitamina C, administrată intravenos sau pe cale orală, în doze mari, poate face parte din tratamentul complementar pentru eradicarea cancerului, însă nu reprezintă un tratament de sine stătător.

Acest tratament se aliniază cu imunoterapia, o abordare nouă a tratamentului anticancer, care pune accentul pe întărirea sistemului imunitar, ceea ce poate fi obținut cu cantități mari de vitamina C administrate pacientului.

În momentul în care vitamina C pătrunde, intravenos, în organism, este transformată în peroxid de hidrogen, care slăbește sau omoară celulele canceroase, prin procesul de oxidare. Anumite cercetări efectuate până în prezent sugerează faptul că niveluri ridicate de vitamina C pot distruge celulele canceroase. Un asemenea studiu, publicat în iulie 2018, realizat pe 385 pacienți, a avut rezultate favorabile, cu o creștere de 8,75 în indicele de progres al pacientului (calculat în funcție de speranța de viață și condiția generală a pacientului), în majoritatea persoanelor analizate.

Deși pare încurajator, majoritatea studiilor realizate până în prezent nu au fost complet validate, fie din cauza numărului prea mic de subiecți, fie din cauza dozelor inconsistente de vitamina C administrate pacienților. Mai mult, US Food and Drug Administration (FDA) nu a aprobat terapia cu vitamina C intravenoasă în doze mari ca tratament anticancer. În concluzie, deși vitamina C oferă rezultate promițătoare în tratamentul intravenos în doze mari, momentan nu se poate lua în calcul un plan de tratament anticancer bazat exclusiv pe această alternativă.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments