BENEFICIILE VINULUI DE CĂPSUNI ŞI CUM SE PREPARĂ

by Cristian Dobre

Pe cat sunt de gustoase, pe atat de nutritive sunt capsunile. Aceste fructe sunt o sursa de apa (89%), hidrati de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri(8%), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP) si minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor,sulf, siliciu) si acizi grasi omega-3.

Efectele benefice ale capsunilor:
– Continand fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care ajuta la absorbtia fierului) sunt recomandate in tratamentul anemiilor.
-Tonifica si remineralizeaza organismul, incetinid procesul de imbatranire.
– Au actiune benefica asupra ficatului, ajutand prin vitamina K pe care o contin, la functionarea normala a sa. In acest sens cura cu capsuni este benefica in insuficienta hepatica, litiaza biliara si dischinezii biliare.
– Capsunile au rol hipotensor fiind indicate in hipertensiuni arteriale si alte boli cardiace.
– Capsunile mai sunt indicate si in afectiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroza, guta, varice, intoxicatii alcoolice sau cu tutun, tuberculoza, etc.
– Capsunile au actiune bactericida si antihelmitica
– Fructele sunt diuretic active, stimuland eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol din corp. Continand vitamina E, vitamine din complexul B si mangan influenteaza functionarea normala a sistemului nervos, fiind indicate atat in astenii cat si pentru prevenirea insomniilor.

– Capsunile ajuta la combaterea bolilor de inima, infarcturilor si bolii Alzheimer
– Cercetatorii au descoperit ca nivelul ridicat de antioxidanti din capsuni poate ajuta la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi din sistemul nostru, ajutand in acelasi timp organismul sa isi repare tesuturile, dandu-i acestuia un surplus de vitamina C.
– Fibrele din capsuni, cca 12% din DZR, ajuta la absorbtia nutrientilor, inhiba producerea colesterolului din ficat si ajuta la stabilizarea glucozei din sange.

Cum se prepara vinul de capsuni
Ingrediente: 1,8-2 l apa, 1 kg zahar, capsuni atat cat sa rezulte circa 1l de suc ( 2-2,5 kg ).

Mod de preparare: Capsunile se preseaza usor intr-o sita pentru spalat fructe (de preferinta din material plastic) pusa deasupra unei oale in care sa se scurga sucul. Acesta se strecoara apoi printr-un tifon pus in doua. Sucul rezultat se amesteca cu apa si zaharul pana ce aceasta se dizolva complet, apoi se toarna intr-un borcan de circa 5 l (pentru a nu fi complet plin).

Borcanul se leaga cu un tifon dublu si se aseaza intr-un loc in care temperatura sa nu fie prea mare (15-19 grade), pana cand procesul de fermentare s-a incheat (nu se mai observa fierbere in vas).

Dupa aceea borcanul se pune cu multa precautie, pentru a nu deranja drojdia depusa pe fund, pe o masa , pentru a se putea scoate vinul din el cu ajutorul unui furtun si a-l turna in sticle. Sticlele se astupa etans cu dopuri de pluta, se depoziteaza la rece cel putin 2 luni, dupa care se poate consuma.

Mod de administrare:
Vinul de capsuni se administreaza cate 50 ml de 3 ori pe zi inainte de mancare.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments