Beneficiile vâscului

by Cristian Dobre

Vâscul, remediul natural al iernii

Când te gândești la vâsc, s-ar putea să îți imaginezi un sărut în sezonul Sărbătorilor, sub un decor festiv. Puțini știu că planta cu fructe albe, cu care suntem atât de familiari, are câteva virtuți terapuetice. Vâscul european a fost studiat pentru potențialul său de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu cancer.

De mai bine de 2.000 de ani, crengutele și frunzele de vâsc au fost folosite în remedii naturiste, pentru alinarea multor probleme de sănătate. Druizii celtici considerau planta leac în multe boli, iar la începutul secolului XX, Rudolf Steiner, un medic de medicină alternativă, și Dr. Ita Wegman au început să folosească extract de vâsc pentru a trata cancerul. Astăzi, vâscul este printre cele mai studiate terapii alternative pentru cancer, potrivit Institutului Național al Cancerului (NCI).

Beneficiile vâscului

Fructele și ramurile vâscului conțin vitaminele C și E,  acid oleanolic și o serie de principii active ca sponine, colină și acetilcolină. Este important de precizat că vâscul cu proprietăți benefice este doar cel care se dezvoltă în măr, păr, prun, brad, gutui, pin, mesteacăn, trandafir și frasin, iar cel mai valoros vâsc este cel crescut în măr.

Îmbunătățește calitatea vieții în cazul pacienților diagnosticați cu cancer

Vâscul poate avea beneficii pentru persoanele cu anumite tipuri de cancer. De exemplu, pentru persoanele cu cancer de sân, vâscul poate ajuta la îmbunătățirea stării lor fizice și emoționale. Un studiu a arătat că vâscul a redus efectele secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greața, amorțirea. Unii participanți la studiu au raportat chiar mai puține fire de păr căzute în urma tratamentului, în timp ce alții s-au simțit mai puțin îngrijorați și deprimați și mai plini de speranță.

Vâscul poate ajuta, de asemenea, ca oamenii să se simtă mai puțin obosiți când trec prin radioterapie. Și chiar îi ajută să doarmă mai bine. Un studiu care a implicat 220 de pacienți cu cancer de sân, ovar și pulmonar a arătat că cei cărora li s-a administrat extract de vâsc au avut parte de mai puțină oboseală, insomnie, anorexie și greață. În cazul cancerul de stomac, completarea chimioterapiei cu extract de vâsc poate fi, de asemenea, benefică.

Studiile au mai arătat și că vâscul a scăzut frecvența diareei în comparație cu cei cărora nu li s-a administrat acest extract. Cercetări recente au demonstrat că vâscul are proprietatea de a inhiba creșterea tumorilor canceroase, ceea ce duce la încetinirea evoluției cancerului. Nu în ulimul rând, vâscul ajută la întărirea sistemului imunitar în cazul pacienților care se confruntă cu cancer.

Tratează hipertensiunea arterială și bolile de inimă

Ceaiul de vâsc este recomandat dacă ai hipertensiune arterială. Acesta scade simptomele asociate acestei afecțiuni, precum senzația de amețeală, tahicardiile sau vâjâitul în urechi. În plus, vâscul poate scădea și nivelul tensiunii arteriale. De asemenea, este recomandat în tratarea bolilor de inimă precum ateroscleroza, ischemie cardiacă, hipertensiune și palpitații. În perioada de menopauză apar tulburări cardiace, iar pulbera de vâsc poate trata acest simptom.

Atenție! Tratamentul cu vâsc se face doar la recomandarea medicului, căci are efect hipotensiv și este de preferat să procuram tulpinile proaspete ori uscate, ceaiul sau tinctura din surse autorizate, prefrabil din magazine naturiste sau plafaruri, întrucât unele specii de vâsc sunt  toxice.

Calmează crizele respiratorii

În cadrul pacienților cu astm, frunzele din vâsc sunt de ajutor. Fluidizează secrețiile bronșice, calmează spasmele și măresc rezistența la stres (ce declanșează crizele astmatice).

Regelează nivelul glicemiei

S-a demonstrat că o cură de câteva luni cu ceai sau macerat de vâsc reglează nivelul glicemiei. În plus, ceaiul de vâsc are și o acțiune benefică asupra pancreasului.

Mod de administrare

Vâscul se poate consuma sub formă de ceai, sub formă de macerat la rece (linguriţe de frunze şi ramuri uscate şi mărunţite de vâsc, la o cană de apă rece lăsate la macerat până dimineţa), pubere (măcinarea plantei uscate) sau vinul de vâsc (40 grame pulbere de vâsc la un litru de vin alb natural, se lasă 5-6 zile la macerat, se strecoară şi se pune în sticle). Este important ca un tratament cu orice derivat din vâsc să se facă numai cu sfatul medicului.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments