Beneficiile terapeutice ale moșmoanelor

by Dana B.

Mosmoanele se numara printre fructele mai putin cultivate si consumate in Romania, iar un detaliu si mai putin cunoscut este ca sunt folosite si in multe retete de medicina naturista. Dizolvarea pietrelor la rinichi, mentinerea sanatatii ochilor si combaterea dizenteriei sunt doar cateva dintre beneficiile mosmoanelor.

Mosmonul este cultivat in sud-estul Europei de peste 3.000 de ani, iar continuitatea acestuia a fost ajutata de faptul ca este rezistent la seceta si ger, iar fructele sale pot fi lasate in pom chiar si in lunile de iarna. Cu toate acestea, cultivarea sa la noi in tara este destul de rara, din cauza faptului ca arbustul are nevoie de un soi destul de fertil. Fructele mosmonului sunt bogate in potasiu, saruri minerale zahar, proteine, fenoli si flavonoide, precum si vitaminele B1 si C, si au o cantitate scazuta de substante azotate sau grasimi, conform saptamanalului de medicina naturista „Taifasuri”. Aceasta combinatie face din fructul mosmonului un foarte bun diuretic, eficient in tratarea diferitelor afectiuni ale stomacului. Consumul regulat mosmoanelor decojite ajuta la tratarea pietrelor de la rinichi prin dizolvarea treptata a acestora, si sunt un remediu eficient si pentru diaree, dizenterie sau enterite. Ceaiul de mosmoane este si mai puternic, deoarece este bogat in vitaminele B1 si C, calciu, fier si betacaroten – ajutand la mentinerea unei vederi sanatoase. Frunzele si radacina arbustului pot fi folosite chiar la tratarea malarie sau a leishmaniozei cutanate.
Beneficiile mosmoanelor.

Mosmoanele japoneze, sursa excelenta de vitamina A

O variatie a mosmonului, mosmonul japonez, produce fructe destul de diferite ca aspect si nu este cultivat in Romania – insa fructele pot fi achizitionate in anumite supermarketuri care prezinta o gama mai extinsa de fructe exotice. Mosmoanele japoneze sunt excelente in diete bazate pe un consum scazut de calorii, prezentand doar 47 de calorii la suta de grame. In acelasi timp, aceste fructe sunt o sursa buna de pectina – o substanta benefica membranei mucoase a colonului, care ajuta la protejarea acestuia de substante toxice si chiar de chimicale cancerigene, si care reduce nivelul colesterolului in sange.
Beneficiile mosmoanelor. Bogate in vitamina A
Mosmoanele japoneze sunt si extraordinar de bogate in vitamina A – continand 51% din doza zilnica recomandata a acestei vitamine in doar 100 grame – iar asta le face benefice pentru sanatatea pielii. Studiile de laborator recente arata ca fructele bogate in vitamina A ar putea imbunatati si protectia organismului impotriva diferitelor tipuri de cancer, de la cel pulmonar la cele ale cavitatii orale.

 

Sursa: ecomagazin.ro

Facebook Comments