Exista riscuri pentru persoanele care fac sport si au diabet?
Da, dar beneficiile depasesc cu mult riscurile. Exercitiul schimba modul in care corpul tau reactioneaza la insulina. Exercitiile regulate fac ca organisismul sa fie mai sensibil la insulina, iar nivelul zaharului din sange sa nu creasca (hipoglicemie). Posibil sa aveti nevoie sa verificati nivelul zaharului din sange inainte si dupa exercitii. Medicul va poate spune ce nivel al zaharului din sange ar trebui sa fie inainte si dupa exercitii.
In cazul in care nivelul zaharului din sange este prea mic sau prea mare chiar inainte de a va planifica exercitiile, este mai bine sa asteptati pana nivelul se imbunatateste. Este deosebit de important sa va verificati nivelul zaharului din sange, daca faceti exercitii in conditii de temperaturi excesive (prea cald sau prea rece), pentru ca modificarile de temperatura asupra corpului tau face grea absortia insulinei.
Cum voi sti daca nivelul de zahar din sange este prea mic in timpul exercitiilor?
Hipoglicemia apare de obicei treptat, astfel incat trebuie sa acordati atentie felului in care va simtiti in timpul exercitiului. Puteti simti o schimbare in bataile inimii, sa simtiti tremuraturi sau anxietate, sau brusc sa transpirati mai mult decat in mod normal. Atunci cand va simtiti in acest fel, ar trebui sa nu mai faceti exercitii si sa urmati sfatul medicului despre cum sa tratati hipoglicemia.
Ce altceva ar trebui sa faceti pentru exercitii in mod corespunzator?
Multe persoane care au diabet au probleme cu nervii picioarelor, uneori chiar fara sa stie. Aceasta se numeste neuropatie diabetica. Deci, este important sa purtati pantofi care se potrivesc bine atunci cand faceti exercitii. In caz contrar, sa-ar putea dezvolta vezicule sau alte rani pe picioarele, care pot duce la infectii si alte probleme. Trebuie sa verificati picioarele inainte si dupa exercitiu pentru a va asigura ca nu exista vezicule sau alte rani.
Ar trebui sa beti mai multe lichide in timpul exercitiilor?
Da. Cand faceti exercitii, corpul vostru foloseste mai multe fluide pentru a va racii. Daca simtiti sete, s-ar putea instala o usoara deshidratare. Deshidratarea (nu sunt suficiente fluide in organism) poate afecta nivelul de zahar din sange. Beti multe lichide inainte, in timpul si dupa exercitii.
Lista de verificare inainte de exercitii pentru persoanele care au diabet :
Verificati nivelul zaharului din sange inainte si dupa exercitii.
Verificati-va picioarele pentru a nu avea rani inainte si dupa exercitii.
Purtati pantofi si sosete corespunzatoare.
Beti multe lichide inainte, in timpul si dupa exercitii.
Faceti incalzire inainte de exercitii.
Sa aveti o gustare la indemana in cazul in care nivelul zaharului din sange scade prea mult.
Sursa: sanatate.bzi.ro